2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Belföld

Halastó

„Szék városi halastó, de halastó / Beleestem szekerestől, lovastól / Gyere babám, váltsál ki, de húzzál ki / Ne hagyjál a halastóban meghalni” – szól a gyönyörű széki népdal.

A pilisvörösvári busáknak nem volt ilyen szerencséjük. Mert a népdal szerint a kedves kiváltja a karikagyűrű eladásával a bajba jutott legényembert, ám az említett település halastavának halai mind odavesztek.


Mert valami miatt elfogyott az oxigén a vízből. H2O. Azaz a víz egyharmada oxigén. Azután egyik napról a másikra volt s nincs. Mérgezés? Ez merül fel elsőként az emberben, de az előzetes vizsgálatok ezt nem támasztották alá. Egyetlen éjszaka. Ennyi és nem több. Ufók? Nem hinném. A pilisszentiváni tűzoltók azonnal hozták a szivattyúikat, a katasztrófavédelem vízforgatóval szállt be a megmagyarázhatatlan jelenség elleni küzdelembe.

A horgászok meg tanácstalanul és végtelenül elkenődve álltak a tavak partján. Maguk elé nézve temették a hat évtizede második (de sokuknak inkább első) otthonává vált horgászkegyhelyet. Haltetemek mindenfelé, a környékbeliek meg itt élik át a katasztrófaturizmus sajátos formáját.


Ezek azok a megmagyarázhatatlan dolgok, amelyek előtt még évtizedekig értetlenül állunk. Születnek majd konteók – nyilván –, holott a magyarázat a természetben keresendő és talán találandó is. A szerves anyagok természetes lebontásához ugyanis oxigén kell. Nem kevés. Sok. Hiszen a lebontást végző baktériumok oldott oxigént vonnak el. Ám ha mindez kevés, akkor a vízben lévő szulfátionokból vonnak el oxigént, amiből kénhidrogén, esetleg a rothadással mérgező metán is képződik. Ám ez a víz mélyén zajlik, itt valami miatt – úgy tűnhet legalábbis – egyszerre szabadult fel nagy mennyiségű metán.

Vagy éppenséggel – nem túlbonyolítva a dolgokat – előfordulhat, hogy az egyszerre telepített halak életkora is véges. És ha egyszerre születtek, akkor nagyjából egyszerre is pusztulhatnak el.

Mindez azonban már csak az íróember okoskodása metánmentes szobájában. A halakat és a horgászokat nem vigasztalja. Kiváltképpen akkor, amikor a nagy pusztulat mellett a másik vezető hír, hogy éppen ezekben a napokban lehet kiváltani a következő idényre szóló horgászengedélyeket.

Az jó, csak éppen hal nincs a tóban. Vajon lesz valaha olyan ez a halastó, mint volt 61 éven keresztül?

Ki tudja.

Kapcsolódó Cikkek