2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Külföld

Hamut szórt Mexikóváros egyes kerületeire a Popocatépetl vulkán

Hamufelhőt lövellt a Popocatépetl vulkán szombaton, ami egészen Mexikóvárosig terjedt, a hamu a város egyes kerületeit befedte – közölte Fausto Lugo, a katasztrófavédelem szóvivője a Twitteren.

A hatóságok szerint a lakosság nincs veszélyben, ugyanakkor javasolták az embereknek, hogy minél kevesebbet tartózkodjanak a szabad levegőn, illetve takarják el az orrukat és a szájukat, a háziállatokat pedig ne engedjék a szabadba.


A mexikói katasztrófavédelmi központ (Cenapred) honlapja szerint a péntektől szombat délelőttig terjedő időszakban 183 alkalommal regisztrálták vízgőz, gáz- és hamu kitörését.

Az 5452 méter magas vulkán gyakorta mutat megnövekedett aktivitást.

A Cenapred éberségre szólította a lakosságot. A Popocatépetl México, Puebla és Morelos szövetségi tagállamok határain fekszik. A tűzhányó körül tizenkét kilométeres zárt zónát alakítottak ki a hatóságok. A vulkán 100 kilométeres körzetében 25 millió ember él.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

    Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

    Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, szombaton Rómában.

  • Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

    Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

    Az anarchista “black blocs” (Fekete blokk) csoportokhoz tartozó szélsőségesek incidenseket kezdeményeztek szombaton Párizsban az éghajlat védelmében rendezett felvonuláson, a rendőrség a tüntetőket elhatárolódásra kérte a rendbontóktól, miközben a város más pontjain olyan kormányellenes sárgamellényes tiltakozókat állítottak elő, akik tiltott helyszíneken próbáltak meg gyülekezni.