EUR: 332,15 Ft
CHF: 302,00 Ft
2019. október 13., vasárnap
Kálmán, Ede

Aktuális

Három Magellán-felhő létezhetett egykor a csillagászok szerint

A Tejútrendszerhez legközelebb lévő két galaxisnak, a Nagy és a Kis Magellán-felhőnek létezhetett egy harmadik társa, melyet a Nagy Magellán-felhő bekebelezett – állapították meg az ausztrál Nemzetközi Rádiócsillagászati Kutatóközpont (ICRAR) csillagászai kedden bemutatott tanulmányukban.

A Nagy és a Kis Magellán-felhő 160, illetve 200 ezer fényévnyi távolságra van a Tejútrendszertől, éjszaka szabad szemmel is láthatóak.


A csillagászokat régóta foglalkoztatta az a jelenség, hogy a Nagy Magellán-felhőben vannak nagyon fiatal és nagyon régi csillaghalmazok is, de a kettő közötti átmeneti időszakból származó csillagok nincsenek.

“Ez a korhézag problémájaként ismert jelenség” – mondta Benjamin Armstrong, az ICRAR kutatója.

Normális esetben a galaxisokban a csillaghalmazok hasonló korúak, a Tejútrendszerben például a csillagok mind nagyon régiek.

A Nagy Magellán-felhő egy másik jelenséggel is feladta a leckét a csillagászoknak: miközben a csillagok többsége az óra járásának megfelelően forog a középpontja körül, néhány az ellenkező irányba teszi ezt.

“Egy ideig azt hitték, hogy ezek a csillagok a másik galaxisból, a Kis Magellán-felhőből származnak” – mondta Armstrong. Hozzátette: az volt az elméletük, hogy ezek a csillagok a múltban egy másik galaxissal való egybeolvadásból származnak.

Armstrong számítógépes modellezéssel szimulálta a galaxisolvadást.

A tudósok arra jutottak, hogy egy ilyen típusú összeolvadás elég erőteljes ellenrotációt eredményezhet.

A bizonyítékok alapján a szakértők úgy vélik, hogy mintegy 3-5 milliárd évvel ezelőtt a Nagy Magellán-felhő egy másik fényes galaxist kebelezett be, így alakult ki a ma létező galaxis.

Kapcsolódó Cikkek