EUR: 327,79 Ft
CHF: 300,86 Ft
2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Egyéb Szombathely

Hasza Attila: Az autószerelés számomra munka és szórakozás is

Már gyerekkorában tudta, hogy autószerelő szeretne lenni. Mindig valamilyen szerszám volt a kezében, folyton darabokra szedte, majd újra összerakta a játékait. A szenvedély megmaradt, tanul, dolgozik és versenyez: a 11. Szakma Sztár Fesztiválon az autószerelők között ő szerezte a legtöbb pontot, az EuroSkills nemzetközi döntőjén pedig Magyarországot képviselheti Hasza Attila.

Hasza Attila képviseli Magyarországot a nemzetközi versenyen Fotó:CSG

– Gyerekkorom óta szenvedélyem a szerelés. Édesanyám úgy emlékszik, amióta képes voltam tárgyakat megfogni, mindig valami szerszám volt a kezemben – mondja Hasza Attila, a Savaria szakgimnázium végzett diákja, aki a korosztályában ritkaságnak számító tudatossággal készült a pályára. – Hétévesen kaptam egy forrasztót, amit felügyelet mellett használhattam. Tizenévesen mosógépet javítottam, az autóban olajat cseréltem, kisebb dolgokat megoldottam. A kezdetektől tudtam, hogy autószerelő akarok lenni – teszi hozzá.


A 21 éves újkéri fiatal Sopronban, a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolában érettségizett, majd a Savariába jött szakmát tanulni. Nyaranta egy autószerelő műhelyben dolgozott, ahol sok hasznos tapasztalatot szerzett.

Szenvedélye az autószerelés Fotó: Euroskills

– Ha valaminek köze volt az elektronikához, azon rendszerint elvéreztünk. Ráraktuk a számítógépre, ami kiírta a hibát, alkatrészt cseréltünk, és ha mégsem lett jó, nagyon izgatott a probléma. Érdekelt a jármű-diagnosztika és szerettem volna jól csinálni – fogalmaz Attila, aki később az autótechnikusi képzettséget is megszerezte. – A Savaria felszereltsége magas színvonalú, nagyon jó tanáraim voltak, közvetlen volt a hangulat. Ha látták valakin, hogy érdeklődik és rá lehet bízni az eszközöket, odaengedték. Sokat lehetett tanulni, fejlődni. A barátaimmal mindig csináltunk valami érdekeset a műhelyben, és magyaráztunk az alsóbb évfolyamosoknak, ami nagyon tetszett, így az sem kizárt, hogy szakoktatással is foglalkoznék – teszi hozzá.


Tavaly és idén is elindult az országos szakmai tanulmányi versenyen. Az iskolai felkészítésen túl szakkönyvekből, angol nyelvű internetes cikkekből szerezte tudását. Az OSZTV-n második lett, az autótechnika-versenyt megnyerték a barátjával. Az áprilisi Szakma Sztár Fesztiválon ő szerezte a legtöbb pontot az elektronikai diagnosztikai feladatban. Ennek nemzetközi folytatása az EuroSkills, amelynek döntőjét szeptember 26–28. között rendezik Budapesten.

Szombathelyen tanult, ma már egy ország figyel rá Fotó: Euroskills

– Szervezett felkészítés zajlik, amihez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara biztosítja a feltételeket. Olyan szervizekbe juthatok el, amelyek etalonnak számítanak a szakmában, ott már pár nap alatt is rengeteget tanulhatok. Megvan, hogy a versenyen milyen eszközöket, szerszámokat kell majd használni, ezekkel sokat gyakorolunk. Szeretnék jó eredményt elérni – mondja Hasza Attila.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újraéled a legendás cukrászda

  Újraéled a legendás cukrászda

  Hamarosan ismét élettel telik meg a tatabányaiak egykori kedvenc helye. Az régi Gála cukrászdához számtalan élmény köti a városban élőket, hiszen több mint négy évtizeden át kóstolhatták itt kedvenc süteményeiket.

 • Nagyüzem a Haladásnál

  Nagyüzem a Haladásnál

  Négy szakosztály felnőtt-, illetve utánpótlás-játékosai gyakorolnak a Rohonci úti sportkomplexum szó szerint XXI.

 • Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  A Hunyadi utca mellett nemrég a Szapáry, a Bihari, a Keselyű, a Bikszádi, a Könyves Kálmán és a Szénégető utca is szilárd burkolatot kapott.