EUR: 327,38 Ft
CHF: 301,52 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Egyéb Ózd

Hatalmas buli volt Rudabányán!

Rotyogtak a bográcsételek, lehetett ásványokat gyűjteni, kiállítottak veterán motorkerékpárokat, a színpadon pedig szólt az operett és a rock. Közben helyi mazsorettek és más előadók is bemutatkoztak a jó hangulatú, a testvértelepülések küldöttségeinek megérkezésével nemzetközi eseménnyé nőtt XI. Rudabányai Városnapon.

Kárpátalján a beregszászi járásban található Badalóról, Erdélyből a Hargita megyei Borszékről és a felvidéki Dobsináról érkeztek meghívott vendégek a rendezvényre. Utóbbiak egy tele busszal jöttek, szokásukhoz híven korabeli bányászegyenruhákban, hiszen Dobsina is ismert bányászati lelőhely volt a történelmi Magyarországon. Ezzel máris megteremtették a hangulatot a 68. Bányásznap ünnepi megemlékezéséhez, ahol a helyi emlékműnél Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke és Riz Gábor országgyűlési képviselő is elhelyezte koszorúját. Előtte a helyi római katolikus templomban tartottak ökumenikus istentiszteletet, majd ünnepi műsor vezette fel a városnapot.


Fotó: Lokál
 Az élő dinoszaurusz érdekes színfoltja volt a városnapnak

Rudabánya térségében 95-féle ásványt tartanak nyilván, a bányászat pedig már a középkorban virágzott. A múltra emlékezés része volt az Andrássy II. bányarészen az ásványkeresés, ahol korábban egy rakodógép megtúrta a talajt és így az ott található termésréz-, azurit-, barit-, cerusszitdarabkák láthatóvá váltak. Közben a szabadidőparkban 15 főzőcsapat serénykedett, akik változatos ételeket főztek a bográcsgulyástól a töltött káposztáig. Zsűrizés után azokból lehetett vásárolni. Ezt a versenyt a helyi nyugdíjas bányászszakszervezet elnöke, Polecskó Béla csapata nyerte. A meghirdetett fotóbemutatóra félszáz felvétel érkezett, ezek témája az egykor a térségben élő  Rudapithecus ősmajom bemutatása és a bányató voltak, ezekből a legjobb tizenöt képet tették közszemlére. Az őslénytannál maradva élő dínóshow keretében egy dinoszauruszbőrbe bújt személy ijesztgette kicsit a gyerekeket, akik közé a megszeppenés után csokibombákat lőttek egy ágyúból.

Fotó: Lokál
Szobota Lajos polgármester köszöntötte a vendégeket. Jobbra Riz Gábor országgyűlési képviselő

A kulturális program részeként fellépett a szendrői ifjúsági fúvószenekar és a helyi Csillagfény Mazsorett Csoport, majd a Leblanc Győző–Tóth Éva operettpáros adott profi műsort. Este a Block Hole zenekar után az örökifjú előadókból álló P. Mobil zenészei szaggatták a húrokat, szólt a rock, amit tűzijáték követett és utcabál zárt.


Fotó: Lokál
A veterán motorok is felsorakoztak

Novák Péter alpolgármester úgy értékelte a városnapot, hogy a kedvező időjárás mellé nívós műsorok, népszerű fellépők és sok vidámság társult, és aki ezen a napon Rudabányára látogatott, biztosan nem bánta meg.

Fotó: Lokál
A P. Mobil örökifjú tagjai szaggatták a húrt

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.