EUR: 317,85 Ft
CHF: 279,75 Ft
2019. február 18., hétfő
Bernadett

Egyéb Ózd

Hatalmas buli volt Rudabányán!

Rotyogtak a bográcsételek, lehetett ásványokat gyűjteni, kiállítottak veterán motorkerékpárokat, a színpadon pedig szólt az operett és a rock. Közben helyi mazsorettek és más előadók is bemutatkoztak a jó hangulatú, a testvértelepülések küldöttségeinek megérkezésével nemzetközi eseménnyé nőtt XI. Rudabányai Városnapon.

Kárpátalján a beregszászi járásban található Badalóról, Erdélyből a Hargita megyei Borszékről és a felvidéki Dobsináról érkeztek meghívott vendégek a rendezvényre. Utóbbiak egy tele busszal jöttek, szokásukhoz híven korabeli bányászegyenruhákban, hiszen Dobsina is ismert bányászati lelőhely volt a történelmi Magyarországon. Ezzel máris megteremtették a hangulatot a 68. Bányásznap ünnepi megemlékezéséhez, ahol a helyi emlékműnél Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke és Riz Gábor országgyűlési képviselő is elhelyezte koszorúját. Előtte a helyi római katolikus templomban tartottak ökumenikus istentiszteletet, majd ünnepi műsor vezette fel a városnapot.


Fotó: Lokál
 Az élő dinoszaurusz érdekes színfoltja volt a városnapnak

Rudabánya térségében 95-féle ásványt tartanak nyilván, a bányászat pedig már a középkorban virágzott. A múltra emlékezés része volt az Andrássy II. bányarészen az ásványkeresés, ahol korábban egy rakodógép megtúrta a talajt és így az ott található termésréz-, azurit-, barit-, cerusszitdarabkák láthatóvá váltak. Közben a szabadidőparkban 15 főzőcsapat serénykedett, akik változatos ételeket főztek a bográcsgulyástól a töltött káposztáig. Zsűrizés után azokból lehetett vásárolni. Ezt a versenyt a helyi nyugdíjas bányászszakszervezet elnöke, Polecskó Béla csapata nyerte. A meghirdetett fotóbemutatóra félszáz felvétel érkezett, ezek témája az egykor a térségben élő  Rudapithecus ősmajom bemutatása és a bányató voltak, ezekből a legjobb tizenöt képet tették közszemlére. Az őslénytannál maradva élő dínóshow keretében egy dinoszauruszbőrbe bújt személy ijesztgette kicsit a gyerekeket, akik közé a megszeppenés után csokibombákat lőttek egy ágyúból.

Fotó: Lokál
Szobota Lajos polgármester köszöntötte a vendégeket. Jobbra Riz Gábor országgyűlési képviselő

A kulturális program részeként fellépett a szendrői ifjúsági fúvószenekar és a helyi Csillagfény Mazsorett Csoport, majd a Leblanc Győző–Tóth Éva operettpáros adott profi műsort. Este a Block Hole zenekar után az örökifjú előadókból álló P. Mobil zenészei szaggatták a húrokat, szólt a rock, amit tűzijáték követett és utcabál zárt.


Fotó: Lokál
A veterán motorok is felsorakoztak

Novák Péter alpolgármester úgy értékelte a városnapot, hogy a kedvező időjárás mellé nívós műsorok, népszerű fellépők és sok vidámság társult, és aki ezen a napon Rudabányára látogatott, biztosan nem bánta meg.

Fotó: Lokál
A P. Mobil örökifjú tagjai szaggatták a húrt

Kapcsolódó Cikkek