2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Egyéb Székesfehérvár

Hatvanévesen is jó ám világbajnoknak lenni!

Gyolcsos Ferenc, a Fehérvár Rugby Club vezetője, edzője, a súlyemelőcsapat versenyzője megkoronázta versenyzői pályafutását: világbajnok lett! Hatvanévesen. Az M60-as korcsoport masters viadalán állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, de higgyék el, 60 évesen igazán nem könnyű világbajnoknak lenni még e korosztályban sem. Ferenc egy évvel korábban már Európa-bajnoknak mondhatta magát, így mindenféle aranya van már.

Gyolcsos Ferenc a világbajnokságon sikerrel küzd meg a súlyokkal Fotó: FRC

Gyolcsos Ferenc a dobogó tetején, 60 évesen ő a legjobb a világon Fotó: FRC

Barcelonában rendezték meg a világbajnokságot, rekordlétszám, 49 nemzet 839 versenyzője részvételével. Gyolcsos Ferenc a 105 kilogrammosok súlycsoportjában állt dobogóra. A megnyitóünnepségen David Meltzer (USA) mind a 49 nemzet himnuszát a részt vevő országok anyanyelvén énekelte el, mégpedig kifogástalanul. Már ez is amolyan különleges „világcsúcsnak” mondható, így igazán jól indult a verseny. A fehérvári súlyemelő szakításban 97 kilogrammal országos csúcsot produkált, miként lökésben is 125 kilogrammal. A 222 kilogrammos összteljesítménye szintén országos csúcs, ami világbajnoki aranyat ért!


– Régen, aktív koromban első osztályú minősítést értem el súlyemelőként, a család miatt döntöttem úgy, hogy abbahagyom. Aztán most, idősebb fejjel úgy gondoltam, újra megpróbálom. Létrehoztuk Bakos Karcsi segítségével a rögbijátékosok kérésére a súlyemelő-szakosztályt, én is elkezdtem edzeni, aztán jöttek az eredmények. Ezek megleptek, miként az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon elért első helyeim is – mondta érthető büszkeséggel a hangjában.

Gyolcsos Ferenc élete a rögbi volt eddig. Persze ezután is törődik a tojáslabdásokkal, de ott van az új szerelem, a vasak emelgetése. Hajdan létrehozta a Fehérvár RC csapatát, akkor még Fehérvár Áruház SE néven az NB I-ig jutottak, a női rögbiválogatott szövetségi edzője is volt, sok-sok szép eredménnyel és emlékkel.


– A legemlékezetesebb számomra az  volt, amikor a Európa-bajnoki B-csoportból az A-csoportba juttattam a női válogatottat. Jelenleg is ott van a csapat, az élmezőny környékén, az 5. helyen. Játékosként későn kezdtem rögbizni, akkor még nem volt nagy kiugrási lehetőség e sportban. A későbbi sikereknek részese voltam edzőként. Büszke vagyok az elért eredményeinkre akár az utánpótlás vonalon, akár a női bajnokságban és a válogatottal elért sikerekre, 32 éves edzői múlt van mögöttem. De a súlyemelés is sok örömöt hozott. Igaz, amikor este 7 órakor véget ér a rögbiedzés, utána másfél órán át még a súlyokkal bíbelődök… Életfogytig tartó életforma ez a számomra. Ennek ellenére sohasem volt olyan érzésem, hogy nincs értelme annak, amit teszek, hiszen a rögbi még most is messzebb van a sportágak népszerűségi és támogatottsági listájának az elejétől. Sok barátom volt, akik segítettek, és sok ember összefogása segítette a rögbit Székesfehérváron.

A megszállott emberek sokat vannak távol a családjuktól. Vajon Ferenc esetében mennyire tolerálták a tevékenységét?

– Nem volt ebből probléma sosem. A feleségem is szereti a munkáját, így elfogadta, megértette, hogy nekem is sok időmet emészti fel a sporttevékenység. Most elvittem magammal Barcelonába, amikor nem kellett a versenyre figyelnem, megnéztünk minden nevezetességet a városban. Láttunk tüntetést, részese voltunk a reptéri sztrájknak, életre szóló élményekkel jöttünk haza. A fiam barlangász, az Alba Regia csapatával eddig háromszor hozták el a legjobbaknak kijáró serleget, sőt, már nemzetközileg is elismerik. A kislányom magától kezdett el rögbizni, az egyetlen magyar játékos, aki a Premier Ligában is játszott. A legfényesebb és leghosszabb pályafutás az övé Magyarországon.

Van még hova? Van még valami, ami tudja motiválni? Hiszen elért mindent, amit lehetett rögbiben és súlyemelőként is.

– Hogyne. Jövőre Norvégiában Európa-bajnokság lesz, Kanadában pedig világbajnokság. De ez csak terv, vagy inkább vágy, hiszen ha nem sikerül szponzort találni, maradhatok itthon. A távoli cél? Meglátom a következő év után, hogy mire lesz lehetőségem…

Kapcsolódó Cikkek

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.