EUR: 323,28 Ft
CHF: 286,34 Ft
2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Egyéb Győr

Helikopterről is vadásszák a parlagfüvet

A pilótán kívül két szakember utazik a légi járművön
Fotó: Lokál Győr

Évek óta változik, hogy melyek azok a területek, amelyek parlagfűvel fertőzöttek Győr-Moson-Sopron megyében. Egyébként a közepesen fertőzött területek közé tartozunk, könnyű felügyelni és betartatni a szabályokat. Tavaly megyénkben 50 gazdálkodót szólított fel a kormányhivatal parlagfű elleni védekezésre, s akiket figyelmeztettek, azok elsőre elvégezték a szükséges munkát, kényszerkaszálást pedig sehol nem kellett elrendelni. A helikopteres felderítés a leghatékonyabb: a gépen tartózkodó két szakember a fertőzött terület felett rögzíti az adatokat, majd felkeresik a helyszínt és megteszik az intézkedéseket. Akár 5 millió forintos növényvédelmi bírsággal is számolhatnak a szabályszegők. Megyénk külterületein átlagosan 50–150 ezer forintos bírság a jellemző, a belterületeken pedig 100–750 ezer forint között mozog ez az összeg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.