EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Szombathely

Hetvenéves Hegedüs Csaba

Ismerősök, barátok, rokonok köszöntötték fel 70. születésnapja alkalmából Hegedüs Csabát. Dr. Puskás Tivadar polgármester is személyesen gratulált az olimpiai bajnok birkózónak, Szombathely díszpolgárának.

Új könyvét is bemutatták Mr. Tus-tankönyv címmel Fotó:CSG

Hegedüs Csaba 1957-ben kezdte a kötöttfogású birkózást a Szombathelyi Volánnál, majd 1967-ben leigazolta a Budapesti Vasas. Tehetségére hamar felfigyeltek, először 1968-ban szerepelt világversenyen a magyar válogatott színeiben. Ötször nyert magyar bajnokságot, négyet kötöttfogásban, egyet szabadfogásban.


Az 1971-es szófiai világbajnokságon aranyérmet szerzett, itt kapta a Mr. Tus/Tuskirály becenevet, mert összes mérkőzését tussal, azaz nem pontozással nyerte meg. Az 1972-es müncheni olimpián a kötöttfogásúak 82 kilogrammos súlycsoportjában aranyérmet szerzett, ami a magyar olimpiai csapat történetének 100. aranyérme volt.

Puskás Tivadar polgármester is felköszöntötte a 70 éves olimpiai bajnokot Fotó:CSG

Visszavonulása után, 1980-ban kinevezték szövetségi kapitánynak, majd 1989-ben a Magyar Birkózószövetség alelnökévé, 1992-ben annak elnökévé választották, és posztján többször megerősítették.

Az idén tizenegy társszerzővel készített birkózótankönyvet adott ki Mr. Tus-tankönyv címmel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.