EUR: 328,15 Ft
CHF: 300,85 Ft
2019. augusztus 23., péntek
Bence

Egyéb X.kerület XVII.kerület

Hogy könnyebben induljon

Támogatják a kelet-pesti önkormányzatok az iskolaévet kezdő családokat – derült ki azon a tanévnyitón, amelyen Rákosmente és Kőbánya polgármestere együtt vett részt a tankerület képviselőjével.

A nevelési év kezdése a legtöbb olyan magyar család pénztárcáját megterheli, amelyben legalább egy gyerek iskolás korú. A tankönyvek és tanszerek költségei, az ebéd- és osztálypénz-befizetések egyszerre jelentenek súlyos kötelezettséget a szülők számára, és ezek mellett mindig van még egy-két új eszköz, ruha, sportszer, amit újonnan kell beszerezni.


A kormányzat igyekszik enyhíteni a terheken. Benedek Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára a közmédiában nyilatkozva mondta el: ma már az 1–9. évfolyamon ingyen juthatnak tankönyvekhez a diákok, és egyre több gyerek részesül kedvezményes vagy ingyenes étkeztetésben, továbbá az iskolakezdés anyagi terheinek csökkentése érdekében előrehozták a családtámogatások kifizetését.

D. Kovács Róbert Kőbánya polgármestere a tanévnyitón. A kerületben már átvehető a tanévkezdési támogatás
(Fotó: Máté Krisztián)

A családok segítségére sietnek az önkormányzatok is. Augusztus 30-án közösen tartott tanévnyitót a Kelet-pesti Tankerületi Központhoz tartozó két kerület, a X. és a XVII. polgármestere, Kovács Róbert és Riz Levente. Rákosmente polgármestere beszélt arról, hogy a XVII. kerületi önkormányzat hozzájárulásával az elmúlt időszakban 900 millió forint értékben újultak meg az óvodák, és hogy a közeljövőben az iskolák korszerűsítését vállalja a kerület, annak ellenére, hogy ezek ma már állami fenntartásban vannak. Riz Levente beszélt a diákok támogatásáról is. Elmondta, Rákosmente Önkormányzata a továbbiakban is támogatja az eredményeket elért diákokat és az őket nevelő pedagógusokat. Szociális tanulmányi ösztöndíjat biztosít a rászoruló gyermekeknek, valamint az iskolakezdéshez is jelentős támogatásokat biztosít – hangzott el a polgármesteri köszöntőben.


Riz Levente polgármester beszélt arról, hogy Rákosmente a sikeres és a szociálisan rászoruló gyerekeket is támogatja
(Fotó: Máté Krisztián)

Kőbánya augusztusban jelentette be, hogy tanévkezdési támogatással próbál enyhíteni a terheken. Az 5000 forintos, tanszerekre költhető Erzsébet-utalvány minden olyan családnak jár, amely nappali tagozatos, alap- vagy középfokon tanuló gyermeket nevel.

Kapcsolódó Cikkek

  • Nagyüzem a Haladásnál

    Nagyüzem a Haladásnál

    Négy szakosztály felnőtt-, illetve utánpótlás-játékosai gyakorolnak a Rohonci úti sportkomplexum szó szerint XXI.

  • Újraéled a legendás cukrászda

    Újraéled a legendás cukrászda

    Hamarosan ismét élettel telik meg a tatabányaiak egykori kedvenc helye. Az régi Gála cukrászdához számtalan élmény köti a városban élőket, hiszen több mint négy évtizeden át kóstolhatták itt kedvenc süteményeiket.