2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Egyéb Eger

Horváth Richárd: Addig küzdünk, amíg nem szűnik meg a bűz!

Az országos sajtó is többször foglalkozott a hatvani bűz problémájával és az augusztus végén felfedezett olajos masszával. Horváth Richárd polgármester kijelentette: ha érdemi lépés nem történik az üggyel kapcsolatban, akkor szeptember közepén aláírásgyűjtésbe kezdenek.

Évek óta tapasztalható a heves megyei Hatvanban az orrfacsaró bűz, de mindez idén nyáron tetőzött. Soha ilyen mértékben nem lehetett érezni azt az erős, szúrós, néha vegyszerre emlékeztető szagot, mint idén. Ez pedig a kánikulában még inkább zavaró, hiszen éjszaka sem lehet szellőztetni, mert általában hajnalban a legintenzívebb. Sokan a város határában lévő, hulladékfeldolgozással foglalkozó céget gyanúsítják, ugyanakkor nem bizonyított, hogy tényleg ők felelnének a bűzért.


Horváth Richárd polgármester már több államtitkársággal tárgyalt, közbenjárására az agrárminiszter is felszólalt a parlamentben az üggyel kapcsolatban. Az önkormányzat bűzcsapdákat helyezett ki, hogy be tudják azonosítani, mi okozza ezt a szagot. Ugyanakkor a hatvani önkormányzat nem eljáró hatóság, nem vizsgálhatják meg a telep működését és nem zárhatják be akkor sem, ha tényleg ők a probléma forrásai. Itt az Egri Járási Hivatalnak kell cselekednie, ez az ő hatáskörük.

A helyzet augusztus végén még rosszabb lett, amikor a telep melletti termőföldön fekete, olajszerű masszát találtak. Azonnal elindult a vizsgálódás, kiszállt a vízügy, a katasztrófavédelem és az Egri Járási Hivatal is, hogy megtudják, hogy az említett telepről származik-e az anyag. Akkor a cég azt mondta, nem tőlük van, ez szerintük csak esővíz.


– A jelenleg hulladéklerakóként üzemelő pernyehányó déli oldalán nagy mennyiségű, részben iszapos, részben folyékony – a szaga alapján szénhidrogén jellegű – anyag terült szét. A mocsaras, nádas területen lévő fák az ismeretlen anyag által érintett területen pusztulni kezdtek. A szennyezés közelében működő hulladéklerakó területén, a terjedő anyaghoz legközelebb, szennyvíziszap-tároló, illetve három lezárt olajos tároló medence található, amelyek erodált rézsűin az ellenőrzéskor nem észlelték szivárgás vagy túlbukás nyomait – tudtuk meg az önkormányzattól.

A hatvani városvezetés továbbra is eltökélt az ügy megoldása érdekében. Szeptember 12-ére fórumot hívtak össze, hogy tájékoztassák a településen élőket a kialakult helyzetről, és meghívták a hatóságokat is. – Addig nem állunk meg, amíg nem oldódik meg ez az ügy. Aláírásgyűjtésbe kezdünk, hogy bebizonyítsuk, hogy több ezer embert érint a probléma – jelentette ki Horváth Richárd. Az önkormányzatnál az ügy kapcsán létrehoztak egy stábot, amelynek az a feladata, hogy figyelje az eseményeket és segítse a nyomozó hatóságok munkáját.

A Hatvani Járási Ügyészség környezetkárosítás bűntette miatt nyomozást rendelt el Hatvan és Lőrinci határán, a hulladéklerakó közelében tapasztalt egyre növekvő talajszennyezés miatt. A bűncselekmény büntetési tétele minimum három évig, legfeljebb nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.