2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Egyéb Eger

Horváth Richárd: Addig küzdünk, amíg nem szűnik meg a bűz!

Az országos sajtó is többször foglalkozott a hatvani bűz problémájával és az augusztus végén felfedezett olajos masszával. Horváth Richárd polgármester kijelentette: ha érdemi lépés nem történik az üggyel kapcsolatban, akkor szeptember közepén aláírásgyűjtésbe kezdenek.

Évek óta tapasztalható a heves megyei Hatvanban az orrfacsaró bűz, de mindez idén nyáron tetőzött. Soha ilyen mértékben nem lehetett érezni azt az erős, szúrós, néha vegyszerre emlékeztető szagot, mint idén. Ez pedig a kánikulában még inkább zavaró, hiszen éjszaka sem lehet szellőztetni, mert általában hajnalban a legintenzívebb. Sokan a város határában lévő, hulladékfeldolgozással foglalkozó céget gyanúsítják, ugyanakkor nem bizonyított, hogy tényleg ők felelnének a bűzért.


Horváth Richárd polgármester már több államtitkársággal tárgyalt, közbenjárására az agrárminiszter is felszólalt a parlamentben az üggyel kapcsolatban. Az önkormányzat bűzcsapdákat helyezett ki, hogy be tudják azonosítani, mi okozza ezt a szagot. Ugyanakkor a hatvani önkormányzat nem eljáró hatóság, nem vizsgálhatják meg a telep működését és nem zárhatják be akkor sem, ha tényleg ők a probléma forrásai. Itt az Egri Járási Hivatalnak kell cselekednie, ez az ő hatáskörük.

A helyzet augusztus végén még rosszabb lett, amikor a telep melletti termőföldön fekete, olajszerű masszát találtak. Azonnal elindult a vizsgálódás, kiszállt a vízügy, a katasztrófavédelem és az Egri Járási Hivatal is, hogy megtudják, hogy az említett telepről származik-e az anyag. Akkor a cég azt mondta, nem tőlük van, ez szerintük csak esővíz.


– A jelenleg hulladéklerakóként üzemelő pernyehányó déli oldalán nagy mennyiségű, részben iszapos, részben folyékony – a szaga alapján szénhidrogén jellegű – anyag terült szét. A mocsaras, nádas területen lévő fák az ismeretlen anyag által érintett területen pusztulni kezdtek. A szennyezés közelében működő hulladéklerakó területén, a terjedő anyaghoz legközelebb, szennyvíziszap-tároló, illetve három lezárt olajos tároló medence található, amelyek erodált rézsűin az ellenőrzéskor nem észlelték szivárgás vagy túlbukás nyomait – tudtuk meg az önkormányzattól.

A hatvani városvezetés továbbra is eltökélt az ügy megoldása érdekében. Szeptember 12-ére fórumot hívtak össze, hogy tájékoztassák a településen élőket a kialakult helyzetről, és meghívták a hatóságokat is. – Addig nem állunk meg, amíg nem oldódik meg ez az ügy. Aláírásgyűjtésbe kezdünk, hogy bebizonyítsuk, hogy több ezer embert érint a probléma – jelentette ki Horváth Richárd. Az önkormányzatnál az ügy kapcsán létrehoztak egy stábot, amelynek az a feladata, hogy figyelje az eseményeket és segítse a nyomozó hatóságok munkáját.

A Hatvani Járási Ügyészség környezetkárosítás bűntette miatt nyomozást rendelt el Hatvan és Lőrinci határán, a hulladéklerakó közelében tapasztalt egyre növekvő talajszennyezés miatt. A bűncselekmény büntetési tétele minimum három évig, legfeljebb nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.