2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Belföld

Idén is hűségesküt tettek a gazdik!

A korábbi évekhez hasonlóan óriási érdeklődés mellett rendezték meg idén is a VI. Örökbefogadott Állatok Napját a Népligetben, a Planetárium mögötti területen szeptember 23-án, vasárnap. A hirtelen őszbe forduló időjárás is kegyes volt, így zavartalanul követhették egymást a programok, mint például a kutyabehívó verseny, a kutyaszépségverseny, a frizbi bemutató vagy a keresőkutyák bemutatója. A rendezvény az Illatos úti telepet támogató DOKTA – Doktorok az állatokért alapítvány szervezésében, a Kőbányai Önkormányzat támogatásával jött létre.

Kutya-gazdi szépségversennyel, interaktív társasjátékkal, színházi produkciókkal, nyereményekkel és számos izgalmas programmal várta a szervező, az Illatos úti telepet támogató DOKTA – Doktorok az állatokért alapítvány, valamint a támogató, a Kőbányai Önkormányzat a gazdikat és kedvenceiket a Népligetbe, a Planetárium mögötti területre a VI. Örökbefogadott Állatok Napjára. A rendezvény célja évről-évre az, hogy felhívja a figyelmet az örökbefogadás jelentőségére, és, hogy tanácsokkal lássák el a gazdikat a felelős állattartás tekintetében.
A rendezvény kétségkívül legizgalmasabb, legnépszerűbb és legviccesebb része a kutyabehívó verseny volt, amikor kiderült, hogy a négylábú a gazdiját, vagy inkább a virslit választja a finom falatokkal nehezített pályán.  A programsorozat azonban bővelkedett egyéb izgalmakban is.


Nagy hangsúlyt kapott az idei rendezvényen az állatok szocializációja, egy kerekasztal beszélgetés keretén belül dr. Kozma Tamás, az Illatos úti telep vezető állatorvosa, dr. Ujfalussy Dorottya, kognitív etológus, viselkedéskutató (ELTE), dr. Kajó Cecília jogász (Agrárminisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály), és dr. Fodor Kinga állatorvos (Állatorvostudományi Egyetem) beszélgetett a problémákról és azok kezeléséről.

Aki kilátogatott a Népligetbe, találkozhatott Körtével, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztályának keresőkutyájával és Mandyvel, a HEDDTech robbanószer kereső négylábújával is. Láthatott agility-és frizbi bemutatót,  valamint esküt tehetett kedvencének, akivel aztán közös kép készült az összes résztvevő négylábúval és gazdijaikkal. Emellett dietetikai és orvosi tanácsadás is várta az érdeklődőket.


Az Illatos úti telepre évente mintegy kétezer állat kerül, amelynek a felelőtlen állattartás az oka, a következménye pedig, hogy ugyanennyi állatnak kell felelős gazdit találni. Az Illatos úti telepen hat éve nincs helyhiány miatti túlaltatás, a férőhelyek száma azonban nem növelhető. Dódity Gabriella, a DOKTA kuratóriumi tagja elmondta, szeretnék, ha az Illatos úti telep egy másik, nagyobb helyre költözhetne, és a jövőben egyfajta szakmai, módszertani központként működhetne tovább, példaként szolgálva az országos gyepmesteri telepeknek.

Kapcsolódó Cikkek