2019. február 18., hétfő
Bernadett

Egyéb XIV.kerület

Ifjúsági sportpályákkal bővült a Városliget

A Liget Budapest Projekt keretében átadták a környező iskolák igényei szerint kialakított ifjúsági sportpályákat, a Vakok Kertje mellett, karnyújtásnyira a Stefánia út–Ajtósi Dürer sor kereszteződésétől.

A teljesen megújított parkrészben egy kétszáz méteres, négysávos futópálya mellett két multifunkciós labdapálya is helyet kapott, és kültéri fitneszeszközöket is telepítettek, valamint a terület növényzetét teljes körűen rehabilitálták.


A futókört már birtokba is vették

A most átadott ifjúsági sportpályák a Városliget felújítását megelőző társadalmi egyeztetések során kerületek be a tájépítészeti tervekbe, mivel a környékbeli iskolák képviselői jelezték, hogy a diákoknak szükségük van jó minőségű, biztonságos és a testnevelésóra keretében is elérhető sportolási lehetőségre a Ligeten belül.
– A Városliget Zrt.-ben munkatársaimmal karöltve nap mint nap azon dolgozunk, hogy a Liget Budapest Projekt megvalósításával minden elemében megújítsuk a parkot, különös figyelmet fordítva az idelátogató családok és gyermekek igényeire – számolt be a fejlesztésről Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.
Mint kiderült, a tervezés során törekedtek arra, hogy az iskolák számára könnyen megközelíthető helyszínen hozzák létre a sportpályákat, amelyeken kispályás focihoz, kosárlabdához és kézilabdához is találhatnak majd felfestést a sportolni vágyók, és zárható rekeszekkel ellátott utcabútorok lesznek a terepen, hogy értéktárgyaikat is biztonságos helyen tudhassák játék közben.
Mindezek eredményeképpen egy kétszáz méteres, négysávos futópályát alakítottak ki, amelynek közepén egy úgynevezett kombi pálya is létesült. Ezeket egészíti ki egy távolugrópálya, illetve a kültéri fitneszeszközök. Megújultak a sétányok, a padok és a közvilágítás, valamint mindehhez egy új, akadálymentes illemhely épül.

A terület teljes növényállományát is bővítették. A gyermeksportpályák a Liget belső úthálózatáról a jelzett elágazási pontok mentén látássérültek számára is megközelíthetőek lesznek, taktilis jelek használatával.
Az új városligeti sportparkot bárki használhatja majd, de tanítási időben elsőbbséget élveznek a környékbeli diákok. A most átadott gyermeksportpályákkal nem érnek véget a Liget Budapest Projekt sporttal kapcsolatos fejlesztései. A parkrehabilitáció további ütemeiben a Liget déli, délkeleti oldalán két kilométer hosszú kivilágított futókört alakítanak ki, emellett labdás csapatsportpályák és szabadtéri edzésre alkalmas „kondigépek” kapnak helyet. Az elavult, romos sportpályákat a parkrekonstrukció során ütemezetten elbontják.


Kapcsolódó Cikkek