EUR: 317,85 Ft
CHF: 279,72 Ft
2019. február 19., kedd
Zsuzsanna

Budapest XVI.kerület

Ikarus, Ikarus, te csodás

Mint minden évben, idén is megrendezték a hagyományos Ikarus-napot.  A Bátony utcai sporttelepen most is a méltán híressé vált Ikarus autóbuszok voltak a főszereplők.

Az Ikarus egyike a magyar ipar egyik legsikeresebb, valóban világhírű márkaneveinek. Az állami autóbuszgyár előtörténete 1895-ig nyúlik vissza, viszont története Ikarus néven csak a második világháború után kezdődött meg. Az Ikarus mint állami vállalat az 1970-es, 1980-as években meghatározó szerepet töltött be nem csupán a KGST-országok piacán, hanem a világ egyéb országaiban is.


Sok szép Ikarus-busz sorakozott fel az Ikarus sportpályán ( Fotó: Sáfár Tibor)

A rendszerváltással és a Szovjetunió megroppanásával párhuzamosan az Ikarus is válságos helyzetbe került. Legfőbb felvevőpiaca, a KGST országai elkezdtek elzárkózni a Magyarországról való járműbeszerzésektől. Az Ikarus az évek múlásával számos beszállítójával szerződést bontott, és inkább házon belül, saját maga kezdte el legyártani a szükséges termékeket, de ez több tucat vállalkozás és gyár, többek között a Csepel Autógyár sorsának megpecsételődését jelentette. Mindezek ellenére az Ikarusnak egy ideig sikerült a felszínen maradnia, ami részben olyan eseményeknek köszönhető, mint a brit piacra való betörés, hiszen 1990-től egészen 2002-ig exportáltak a szigetországba. 1999-ben a francia Irisbus megvásárolta az akkor már amúgy is gyengélkedő Ikarust, amely akkor erőteljes zuhanórepülésbe kezdett: 2000-ben bezárt a mátyásföldi üzemegység, majd 2003-ban az Irisbus felszámolta a teljes, akkor már csak Székesfehérváron működő céget. Az utolsó három  jármű 2003 októberében hagyta el a gyár kapuit.
Az idei Ikarus-találkozón a résztvevők három évfordulóról is megemlékeztek: az államosítás és a cégösszevonások után kialakult autóbuszgyártó vállalat 70 éve kapta az Ikarus nevet, az elődvállalatokból 50 éve alakult meg a BKV, az Ikarus autóbuszok egyik legnagyobb hazai üzemeltetője, és 50 éve jött létre a Malév Air Tours, amely szintén fontos üzemeltetője volt az Ikarus buszoknak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Időre végeznek az M3-as metró felújításával

  Időre végeznek az M3-as metró felújításával

  Nem igaz a szakszervezetek nyilatkozata arról, hogy a BKV tényként kezeli a késést az M3-as felújításával kapcsolatban – derül ki a BKV Zrt. közleményéből, amelyet a Lokál szerkesztőségébe is eljuttattak.

 • Budapesté lett az Európa legjobb úti célja cím

  Budapesté lett az Európa legjobb úti célja cím

  Budapest nyerte el az Európa legjobb úti célja 2019 díjat – közölte az European Best Destination (EBD) európai turisztikai szervezet Tarlós István főpolgármesterrel levélben, amelyet kedden tettek közzé a budapest.

 • Budapesten koncertezik a Linkin Park alapítója

  Budapesten koncertezik a Linkin Park alapítója

  Mike Shinoda, a Linkin Park alapítója, énekese, dalszerzője és zenei producere 2019 tavaszán a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet. A zenész Chester Bennington halála óta a művészetekbe menekült, az eredmény pedig a kritikusok által is elismert szólólemez, a Post Traumatic lett, amelynek vizuális részét is Shinoda maga filmezte és festette.