EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb Békéscsaba

Iskolakezdés biztonságosan

A biztonságos közlekedésre való nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Éppen ezért Békés megyében is csatlakozott a rendőrség az országos programokhoz, emellett helyi kezdeményezésekkel is igyekeznek erősíteni a gyermekek biztonságát.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 13 éve működő Zebra Zsaru programja a gyermekek szabályos közlekedésre nevelését segíti és a gyermekbalesetek megelőzését célozza – tájékoztatott a police.hu. Ennek keretében szeptemberben közlekedési ismereteket tanult általános iskolás diákok segítik társaikat és szüleiket több gyalogos-átkelőhelynél. A Zebra Zsaruk rendőrökkel teljesítenek szolgálatot. A tanórák kezdete előtti időszakban, negyed 8 és háromnegyed 8 között biztosítják az átkelést a forgalmasabb utak mellett lévő intézményeknél. A 2018/2019-es tanévben a megyében 11 iskola (Békésen, Mezőberényben, Békéscsabán, Köröstarcsán, Csorváson, Gyulán, Mezőkovácsházán, Zsadányban, Szarvason egy-egy, Orosházán pedig két intézmény) vesz részt a programban. Emellett a rendőrkapitányságok 37 helyszínen biztosítanak az iskolakezdés idején fokozott rendőri jelenlétet. További 19 intézménynél polgárőrök ügyelnek a diákok biztonságára.


Országszerte folytatódik „Az iskola rendőre” program. A tanévkezdés idején a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság és a városi kapitányságok bizottságai minden intézménybe eljuttatják azt a plakátot, amelyen az iskola rendőrének nevét és elérhetőségét tüntetik fel. A tanév során a pedagógusok, a szülők és a gyermekek bizalommal fordulhatnak az iskola rendőréhez az intézmény környékének biztonságát, illetve a bűncselekmények, balesetek megelőzését érintő kérdésekkel.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya működteti a DADA, az ELLEN-SZER programokat, valamint az iskolai bűnmegelőzési tanácsadói és a drogprevenciós összekötő tiszti hálózatot. Így a diákok, a pedagógusok és a szülők is közvetlenül kérhetnek segítséget, ha kábítószerekkel, új pszichoaktív anyagokkal, az internethasználat veszélyeivel, a családon belüli erőszakkal kapcsolatos kérdésük van. Ha bűncselekmény áldozatává váltak vagy az iskolai közösségben a rendőrség közreműködésével kezelhető, megoldható probléma adódik, akkor is szakszerű segítséget kaphatnak az ifjúságvédelemmel foglalkozó rendőröktől.


Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.