2018. november 20., kedd
Jolán

Belföld

Ismét a migránskvótán rugózik Brüsszel

Ismét előrángatta a kötelező menekültelosztási kvóták kérdését az ENSZ New York-i csúcson Dimitrisz Avramopulosz, az EU menekültügyi főbiztosa. A találkozón Szijjártó Péter külügyminiszter az illegális migráció veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Az ENSZ-közgyűlés ülésszakához kapcsolódó – Nelson Mandeláról elnevezett – béke-csúcstalálkozó sem múlhatott el úgy, hogy ne essen szó a globális problémát jelentő migránskérdésről. Az ezzel kapcsolatban elhangzó beszédek újra rámutattak, hogy a magyar állásponttal ellentétben az EU tovább erőltetné az elosztási kvóták bevezetését.


Avramopulosz reméli, hogy az EU-tagállamok elfogadják kvótarendszert Fotó: wikipedia

Dimitrisz Avramopulosz, az EU menekültügyi főbiztosa New Yorkban hosszan mondott köszönetet azoknak a tagállamoknak, amelyek önként vállalták, hogy elosztják egymás között az Európába érkező migránsok százezreit.

– Ezzel párhuzamosan dolgozunk egy rendszerszintű uniós letelepítési keretrendszeren, amelyet reményeim szerint hamarosan el lehet fogadni – fogalmazott Avramopulosz, ami egyértelműen arra utal, hogy a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy menekültekkel árassza el azokat a tagállamokat is, amelyek eddig nem voltak és nem is kívánnak a globális migráció célországaivá válni. Holott az EU 2017. novemberi döntése a dublini rendszer reformjáról nem tartalmazta az elosztási kvóták kérdését.


Dimitrisz Avramopulosz egyébként tavaly a Politicóban arról írt, hogy a „menekültek maradnak” Európában, és be kell látni, hogy az unió nem képes ellenállni a migrációnak. A politikus tehát régóta erőlteti a kvótákat, így az sem meglepő, hogy tavaly májusban Soros György brüsszeli látogatásakor is fogadta a milliárdost.

Szijjártó: az ellenőrizetlen migráció kockázatot jelent (MTI//AP/Jason DeCrow)

– Az új biztonsági kihívások miatt ma már a világ olyan részeit is veszélyek fenyegetik, amelyeket eddig biztonságosnak tekintettünk. A legfontosabb kockázati tényezők egyike éppen a masszív és ellenőrizetlen migrációs folyamat, amely a terrorszervezeteknek is lehetőséget biztosít, hogy aktivistáikat a világ más pontjaira eljuttassák – jelentette ki a csúcstalálkozón Szijjártó Péter, aki szerint közösen kell fellépni az illegális bevándorlás ellen.

– Meg kell szabadulni attól a megközelítéstől is, amely azt sugallja, hogy a migráció alapvető emberi jog – ismételte meg a magyar álláspontot Szijjártó Péter.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Támogatja a bevándorlást a DK-s

  Támogatja a bevándorlást a DK-s

  A Demokratikus Koalíció (DK) egykori alelnöke Bauer Tamás nem meglepő módon kritizálta a kormány családtámogatási politikáját, sőt közösségi oldalán kifejtette azon pontokat, a nemzeti konzultáció kérdései közül amelyekkel nem ért egyet.

 • 1000 milliárdot kap Budapest

  1000 milliárdot kap Budapest

  Körülbelül ezermilliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel szombaton aláírt megállapodás, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) létrehozása is.

 • Kétharmadot jósolnak a Fidesznek

  Kétharmadot jósolnak a Fidesznek

  Nagyarányú kormánypárti győzelmet jósolna a brüsszeli Politico, ha Magyarországon most hétvégén tartanák az európai parlamenti választásokat. Az erősen balliberális politikai elemzőportál mandátumbecslése szerint egy most megrendezett választáson a Fidesz-KDNP csaknem 60 százalékos eredménnyel 14 képviselői helyet szerezne meg az EP-ben, miközben a rajtuk kívül bejutó ellenzéki pártok összesen fele annyi, mindössze hét helyet szereznének.