EUR: 328,15 Ft
CHF: 300,85 Ft
2019. augusztus 23., péntek
Bence

Külföld

Iszlámellenes sértések motiválhatták az amszterdami késelőt

Iszlámellenes sértések motiválhatták a pénteki amszterdami késelesés támadás elkövetőjét, aki találomra választotta ki áldozatait – közölte a hollandiai ügyészség hétfőn.

Az RTL Nieuws hollandiai hírtelevízió által Javed S. néven azonosított, német tartózkodási engedéllyel rendelkező 19 éves afgán a vádhatóság szerint azért utazott Amszterdamba, hogy végrehajtson egy merényletet, mert úgy vélte, Hollandiában ismételten megsértik Allahot, a Koránt és Mohamed prófétát.


A férfi a kihallgatásán megemlítette a bevándorlásellenes holland Szabadságpártot (PVV) vezető Geert Wilders holland politikus nevét, ugyanakkor nem szólt a PVV által meghirdetett Mohamed-karikatúraversenyről, amelyet időközben biztonsági megfontolások miatt lefújtak.

A német belügyminisztérium szóvivője szerint az afgán férfinak korábban elutasították a menedékkérelmét, ő azonban fellebbezett a döntés ellen.


A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) közölte azt is, hogy nem tartották nyílván közbiztonságot veszélyeztető személyként.

Az Amszterdam főpályaudvarán pénteken történt késelésben két amerikai állampolgárt sebesített meg az elkövető, mielőtt a rendőrök meglőtték és őrizetbe vették.

Az amszterdami hatóságok szombat esti közlése szerint a merénylő első nyilatkozatai alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a késelést terrorista indítékkal követte el.

Mark Rutte holland miniszterelnök Twitter-üzenetében megerősítette, hogy a nyomozás “szélsőséges ideológia” gyanújával folyik.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek