EUR: 334,91 Ft
CHF: 307,92 Ft
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Egyéb V.kerület

Járhat autó a Lánchídon

Minden híresztelés ellenére nem lesz gyalogoshíd a Lánchíd. Erről Tarlós István főpolgármester tájékoztatta a széles közönséget a budapest.hu portál cikkében.

A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy a beruházás korábbi, több részre bontása nem műszaki, hanem anyagi okból merült fel. Kitért rá, hogy a szakma véleménye alapján nem lehet gyalogoshíddá alakítani a Lánchidat, hiába van turisztikai szempontból erre a legalkalmasabb helyen. Ennek egyrészt forgalmi okai vannak, hiszen a híd közvetlen kapcsolatot jelent a Vár és a Belváros között, és fontos buszvonalak járnak rajta.


Másrészt a híd rácsos szerkezete miatt a keskeny járdákkal rendelkező átkelő kocsipályája nem alakítható ki a gyalogosok számára, ahhoz azt meg kellene emelni, viszont ehhez a hídnak nincs elég teherbírási tartaléka. A főpolgármester hozzátette: lenne értelme Budapesten gyaloghidat építeni, korábban több helyszín is felmerült (a lágymányosi campus és a Haller utca között; a Várkert Bazár és a Vigadó tér között; a Batthyány tér és a Kossuth tér között), a főváros azt javasolja a kormánynak, hogy a Margitszigethez épüljenek gyalogoshidak, Budáról a Szépvölgyi út, Pestről pedig a Dráva utca vonalában – áll a főpolgármesteri sajtóközleményben.

Tarlós István hangsúlyozta: a Lánchíd felújítása halaszthatatlan. Ezt támasztja alá az is, hogy szakvélemények szerint az átkelő budai oldalán, a szélső pilléren, a gyalogosjárda alatt a híd egyik több száz kilós, öntöttvas díszkonzolja leszakadóban volt. Hangsúlyozta, megtették a szükséges intézkedéseket a balesetveszély elhárítására, stabilizálják a szerkezetet, a hajóforgalmat pedig az érintett területről azonnal ki fogják tiltani. Várhatóan ősszel ismét a Fővárosi Közgyűlés elé kerül a Lánchíd rekonstrukciója, illetve a hozzá kapcsolódó három másik projektelem.


Az új javaslatban visszatérnének a régi tervhez, amely szerint a Lánchidat, a 2-es villamos aluljáróját, a Várhegy-alagutat és a Clark Ádám teret egyszerre újítanák fel. A tervek szerint a híd felújítása kiterjed a közúti pályalemez és a járdakonzolok teljes elbontására és újjáépítésére, valamint tartalmazza a megmaradó acélszerkezetek javítását és korrózió elleni védelmét, a gyalogoskorlátok műemléki felújítását, a kőfelületek javítását és felülettisztítását, a köz- és díszvilágítás korszerűsítését, a Duna-meder szükség szerinti rendezését, a hídfőkben lévő gyalogos-aluljárók és a hídfő lépcsőinek átépítését.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.