EUR: 328,10 Ft
CHF: 297,47 Ft
2019. október 24., csütörtök
Salamon

Egyéb Zalaegerszeg

Játszva tanultak

Szeptember 16. és 22. között 17. alkalommal rendezték meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése volt. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre népszerűbb Magyarországon is, az akcióhoz idén több mint 250 település csatlakozott, köztük Zalaegerszeg, ahol a programok a múltat, a jelent és a jövőt is megmutatták.

A holnap technológiája című kiállítás, robotok, járművek, videójátékok, szimulátorok, a ZalaZONE Zalaegerszegi Tesztpálya által szervezett érdekes programok, előadások várták a látogatókat, sőt az önvezető autó is bemutatkozott. Az Európai Mobilitási Hét zalaegerszegi programjaival a fiatalabb generációt is igyekeztek megszólítani a szervezők, ennek részeként oktatási és nevelési intézményekbe látogattak el a szakemberek. Elsősorban a helyes közlekedésre tanították a gyerekeket, akik többek között a KRESZ-táblák jelentésével ismerkedtek, de megtanulták azt is, hogyan kerékpározzanak és rollerezzenek. Az előadók abban bíznak, hogy az óvodásokon, iskolásokon keresztül a felnőttek is biztonságosabban közelednek majd. Donáczi Dezső, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség zalaegerszegi koordinátora kiemelte: a program elsődleges célja, hogy a városban minél kevesebb gyermeket érjen közúti baleset. A szövetség 22 éve dolgozik együtt a Zala Megyei Balesetmegelőzési Bizottsággal, és büszkék arra, hogy az elmúlt évek statisztikái azt mutatják, önhibájából nem ért gyermeket közúti baleset. A városban egyelőre nem mindenhol van a kerékpárútnak átvezető sávja, ott nagyon óvatosnak kell lenni, mindemellett bizonyos felfestett gyalogátkelőhelyeken csak kerékpárt tolva szabad áthaladni, ebben az esetben a kerékpáros is gyalogosnak számít. Szomorú, de felnőtteket is ütöttek el idén a zebrán, mivel meggondolatlanul léptek a járművek elé, amelyeknek esélyük sem volt megállni. Jó hír, hogy hamarosan újabb kerékpárutak létesülnek, kivitelezésükre elkezdődik a közbeszerzési kiírás közzététele. Az óvodák, iskolák és a kicsik is örömmel vettek részt a programban, ők is tudják, hogy nem lehet elég korán kezdeni a biztonságos közlekedésre való nevelést.


 

Donáczi Dezső az ovisokat oktatja a helyes szabályokra Fotó: ZTV

Az ovisok még nagyon lelkesek Fotó: ZTV

Donáczi Dezső az ovisokat oktatja a helyes szabályokra Fotó: ZTV

A kis ovisok játékosan tanulták a KRESZT, Fotó: Kvártélyház

A kis ovisok még játékosan tanulták a KRESZT, Fotó: Kvártélyház

A kis ovisok még játékosan tanulták a KRESZT, Fotó: Kvártélyház

A kis ovisok még játékosan tanulták a KRESZT, Fotó: Kvártélyház

Iskoláskorban egyre többen közlekednek önállóan, számukra is fontos a helyes , biztonságos szabályok elsajátítása Fotó: Kvártélyház

Iskoláskorban egyre többen közlekednek önállóan, számukra is fontos a helyes , biztonságos szabályok elsajátítása Fotó: Kvártélyház

Nem lehet elég korán kezdeni a szabályok ismeretét Fotó: Kvártélyház

Az ovisok is ismerkedtek a KRESZ szabályokkal Fotó: Kvártélyház

Donáczi Dezső a legfontosabb szabályokra oktatja a kicsiket Fotó: Kvártélyház

Kapcsolódó Cikkek

 • Kinyitották a Kikötőt

  Kinyitották a Kikötőt

  A Kikötő Közösségi Sziget Nyílt Napján ingyenes családi, gyermek, ifjúsági programokkal várták az érdeklődőket!

 • Erőművek Éjszakája

  Erőművek Éjszakája

  Országszerte 42 villamosenergiát termelő erőmű és távhőt előállító fűtőmű, látogatóköpont nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt az erőművek éjszakáján, köztük a veszprémi VKSZ Zrt.

 • Az Európa Kupában bizonyíthat Pécs

  Az Európa Kupában bizonyíthat Pécs

  Mindegyik csoportmérkőzésén a győzelem kiharcolása a célja a PVSK-Veolia férfi kosárlabdacsapatának, amely szerdán az Inter Bratislava otthonában kezdte meg szereplését az Európa Kupában.