2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Belföld

Jelentősen emelkedik az szervadományozások száma Magyarországon

Jelentősen emelkedik a szervadományozások és a szervátültetések száma Magyarországon – mondta Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) transzplantációs igazgatója az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Az emelkedés oka az OVSZ azon programjának sikere, amelyben a lehetséges donorok felkutatásáért országszerte 18 koordinátor felel – fűzte hozzá.

Elmondta: mindenhol a világon az elhunytak közül csak az agyhalottak számítanak potenciális donornak. A koordinátorok feladata, hogy megfelelő időben értesüljenek arról, hogy mely betegek szenvednek súlyos agyi károsodásban, és megfelelő kezelést biztosítsanak számukra. Egy agyhalott szerveivel akár 6 embert is meglehet menteni – hangsúlyozta.

Évente körülbelül 140 ezer ember hal meg Magyarországon, de az agyhalál előfordulása nagyon ritka, ötszáz és ezer közé tehető éves szinten – tette hozzá Mihály Sándor.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    A lehulló meteorok pályájának kiszámítását és a becsapódó meteoritok megtalálását segíti az a kamerarendszer, amelynek első elemét a szakemberek március elején telepítik Mátraszentimre közelében, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének Piszkéstetői Obszervatóriumánál.

  • Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    A legsürgetőbb feladat a közterületek, zöldfelületek, sétányok és utak rendbetétele a Budai Várnegyedben, aztán a folyamatban lévő beruházások befejezése – mondta Fodor Gergely, a várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos a Mandinernek adott interjújában, amely szombaton jelent meg az internetes lapban.