EUR: 329,92 Ft
CHF: 299,89 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Egyéb Miskolc

Jenei Szilveszter: 70/50

Október 13-án a Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központjában lesz egy életműkoncert, ahol Jenei Szilveszter tartalmas pályafutásának keresztmetszetét lehet majd meghallgatni. A hetedik ikszéhez közeledő dalszerző és előadóművész eddig két eMRTon-díjat kapott, egy aranyzsiráf-díjas albumot készített, öt arany- és két platinalemez tulajdonosa, több mint háromszáz dal szerzője, százötven albumon dolgozott, közel harminc előadóval. Ezek az adatok olyan produkciókat takarnak, mint Friderika eurovíziós dalsikere vagy a Honfoglalás című film története, de az első, 1956-ról szóló rockopera zeneszerzőjeként is büszkélkedhet. 

– Baján születtem, de Miskolcon nevelkedtem – kezdte mondandóját a zenész. – A Kilián György Gimnáziumba jártam Diósgyőrben, alapfokú zeneiskolába is itt iratkoztam be. Aztán a zeneművészeti szakiskolában folytattam a zenei-csellós tanulmányaimat, ezt gimnazista koromban hagytam abba, akkoriban elkezdődött a beatkorszak, így én is gitárra váltottam. Villamosmérnöki tanulmányaimat már Budapesten végeztem, ekkor költöztem el Miskolcról. Természetesen járok vissza a városba, az egyik nővérem Diósgyőrben lakik, a másik Nyékládházán, őket is szoktam látogatni, de az itteni fellépéseknek is örömmel teszek eleget. Legutóbb a Miskolci Illés Emlékzenekar klubjában koncerteztem vendégként, de szívesen emlékszem a várbeli folkfesztiválos fellépésemre is, ami óriási élmény volt!


Életműkoncertjére készül Jenei Szilverszter – fotó: Lokál

Szilveszter az Illés zenekarral vált ismertté a ’70-es évek vége felé, ezt követően a Rockszínház zenekarában gitározott, majd ezzel párhuzamosan elindult a ’80-as évek közepén a Kormoránnal való 25 éves együttműködés. Velük készítettek lemezt Vikidálnak, Billnek, Zalatnaynak, Benkő Péternek, illetve jöttek sorban a Koltay Gábor rendezte filmek, produkciók, melyekhez ők írtak, készítettek zenét, legismertebbként a Honfoglalást érdemes megemlíteni. Az itt felsorolt produkciókból rengeteg dal elhangzik majd az életműkoncerten.

Jenei Szilveszter Friderikával 1994-ben aratott sikert az eurovíziós dalfesztiválon Írországban – fotó: Lokál

 

– A 70/50 a szóló dolgaimból is mutat egy szeletet. Az ’56-os darab is terítékre kerül, miként a Honfoglalás is. Nagy megtiszteltetés, hogy itt lesz Fenyő Miklós, természetesen jön Friderika is. Vendégem lesz Fehér Adrienn (a Cotton Club Singers egykori énekesnője), vele egy duettet énekelek. Fellép még Tóth Reni és Varga Miklós is a régi munkáink kapcsán, valamint Szabó Csilla, a Bojtorján volt basszusgitáros-énekese. A Kormorán Memory Band lesz az alapzenekar ezen a koncerten, Salamon Beáta és Gáspár Álmos hegedűs is eljön, illetve vonósnégyes is színesíti a hangzást. Szeretettel várunk mindenkit! – tette hozzá Jenei Szilveszter.


Kapcsolódó Cikkek