EUR: 359,64 Ft
CHF: 339,98 Ft
2020. március 31., kedd
Árpád

Belföld

Jóval kedvezőtlenebb a külföldi bankkártyahasználat helyszíni átváltással

Átláthatóságot és biztonságot ad a vásárlásnál, ha az ember a saját pénznemét látja külföldön bankkártyás fizetéskor, ugyanakkor szinte minden esetben bebizonyosodik, hogy a kártyaleolvasó (POS) és készpénzkiadó (ATM) által helyszíni átváltással számolt forint összeg valójában jóval kedvezőtlenebb, mint ha a hagyományos átváltási folyamatot választanánk – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1 aktuális csatornán kedden.

Fülöp Zsuzsanna felhívta a figyelmet, hogy a kártyaleolvasók és a készpénzkiadók által felkínált opciót nem kötelező elfogadni, és nem is javasolt. Ez egy kényelmi szolgáltatás, amelynek díja van – szögezte le.


Rámutatott: az ATM-t és POS-terminált üzemeltető külföldi szolgáltató határozza meg azt az átváltási árfolyamot, amivel számol, és ez jellemzően jóval kedvezőtlenebb a banki árfolyamokhoz képest, valamint ezért a szolgáltatásért egyéb pluszköltséget is felszámíthat.

A szóvivő ismertetése szerint a bankkártya első hat számjegye alapján tudja azonosítani a terminál a kibocsátó országot, és ennek megfelelően ismeri fel a bankkártya mögött álló számla pénznemét.

A felügyeleti szóvivő szerint külföldre utazás előtt érdemes figyelni egyebek között a vásárlási limitek beállítására, és tájékozódni a célország kártyaelfogadási szokásairól.

Kapcsolódó Cikkek