EUR: 331,08 Ft
CHF: 302,12 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Belföld

Kamerán keresztül is lehet vallomást tenni

Új távmeghallgató rendszer kialakítása kezdődött meg a magyar bíróságokon, amelynek segítségével lerövidülhetnek az eljárások, hiszen több száz kilométer távolságban lévő szakértőket és tanúkat is meg lehet hallgatni, de védett tanúkkal vagy különleges bánásmódot igénylő személyekkel való kommunikációra szintén alkalmazható a rendszer.

Összesen már 72 olyan tárgyalóterem található az ország bírósági épületeiben, ahonnan egy vádlottat, tanút, szakértőt, sértettet meghallgathat egy másik város bírósága a VIKI rendszeren keresztül, amelynek utolsó végpontját a múlt héten adták át.


Dr. Péter Zoltán a PKKB-ról beszélt az Schmidt Péterrel (monitorképen), az Egri Törvényszék kollégiumvezető bírájával Fotó: Mészáros Diána

– A távmeghallgató rendszer idő- és költséghatékony, hiszen használatával a büntetés-végrehajtási (bv.-) intézetben fogva tartottak szállítása is mellőzhető, például ha letartóztatásuk meghosszabbításáról kell dönteni. A büntetőeljárás sértettjeinek védelme is megvalósul, hiszen például egy szexuális erőszak elszenvedőjének nem kell úgy vallomást tennie, hogy minden mozdulatát figyeli a vele egy tárgyalóteremben lévő erőszaktevő, ezzel befolyásolva vallomását. Akár védett tanúk is tehetnek vallomást a rendszeren keresztül, úgy, hogy kizárólag az eljáró bíró lát torzítatlan képet és hangot vallomásukról – magyarázta lapunknak dr. Péter Zoltán, az Országos Bírósági Hivatal Elektronikus Eljárások Főosztályának vezetőhelyettese.

A dokumentumkamerán akár iratok is bemutathatóak nagy távolságból Fotó: Mészáros Diána

– Nemcsak élőképet továbbíthat a kamerahálózat, hanem a tárgyalásokról felvételek készítésére is alkalmas, amelyek helyettesíthetik az írásbeli jegyzőkönyvet – részletezte a szakember, akitől megtudtuk: a rendszert úgynevezett végponti kódolással szerelték, vagyis az üzemeltető NISZ (Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.) munkatársai sem láthatják a kódolt felvételeket, kizárólag az ügyben illetékes, arra jogosult hatósági személyek. A rendszerhez tartozó úgynevezett dokumentumkamerán keresztül egy tárgyalás során az eljáró bíróság a távolból is megtekinthet bizonyítékként használható fényképeket, iratokat.


A rendszer bemutatásakor a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalójából létesítettek élő kapcsolatot az Egri Törvényszék tárgyalójával, ahol dr. Schmidt Péter kollégiumvezető mutatta be a VIKI működését, miközben arról is beszámolt, hogy a bírák még kissé furcsállják, de nagyon kedvelik az új rendszert.

– Törvényszékünkön április óta üzemel a végpont, volt már olyan tárgyalásunk, amelynek során a büntetés-végrehajtási bíró egy távoli bv.-intézetben fogva tartott személy feltételes szabadságra bocsátásáról a távmeghallgatási rendszer igénybevételével döntött. Mint mondta, bár így kissé furcsa volt számára az ügymenet, a hatóság jelentős szállítási költséget spórolt meg ily módon – számolt be a kollégiumvezető.

A bíróságok, büntetés-végrehajtási intézetek is figyelemmel fogják kísérni, hogy mekkora megtakarítást jelent számukra az új rendszer bevezetése, de minden érintett bízik abban, hogy a várakozási idők lerövidülésével nemcsak pénzt, hanem rengeteg időt is nyernek, ami felgyorsíthatja az ítélkezést.

Az eljáró bíró beállíthatja, melyik kamera képét akarja nézni Fotó: Mészáros Diána

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Kövér: Magyarország visszaszerezte jövőjét

    Magyarország 2010 óta elvégzett munkájával visszaszerezte jövőjét, és ennek nyilvánvaló jele, hogy “mi magyarok nem bezárjuk a templomokat és az iskolákat”, hanem újakat építünk – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap Budapesten, a Fasori Református Egyházközség hálaadó napján.

  • Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

    Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

    Sajnálatos minden olyan döntés, amely megnyitja Európa határait az illegális bevándorlók előtt, ahogy ezt az új olasz kormány teszi, de Magyarország megvédi határait – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán vasárnap.