2019. február 19., kedd
Zsuzsanna

Egyéb Eger

Kápolna keresztény értékeit népszerűsítené a polgármester

Közel egy tucat különleges keresztény szakrális emlék díszíti az Eger mellett, a 3-as út mentén fekvő kicsiny falu, Kápolna köztereit. Dr. Berecz Kálmán, a település polgármestere a keresztény értékek és emlékek felújításában, népszerűsítésében látja a település jövőjét. 

– A millecentenárium idején a Kápolna Községért Közalapítvány közreműködésével épült meg a kápolnai csata azóta országszerte híressé vált emlékműve. E különleges – a híres kápolnai Tarna-hidat is magában foglaló kompozícióban – szerepel a bátor harcos pap, Mednyánszky Cézár, aki kard helyett kereszttel, de halált megvető bátorsággal vett részt a magyar szabadságharcosok oldalán a híd visszafoglalásáért folytatott véres csatában – büszkélkedik Kápolna polgármestere, aki elmondta, minden március 15-ei ünnepségükön meg is emlékeznek a hős papról, aki Kapisztrán Szent Jánoshoz hasonlóan a szabadságért vívott csatában is részt vett. Berecz Kálmán szerint aki a 3-as úton a sebességkorlátozás betartásával lassan áthalad Kápolnán, még autóval elsuhanva is vethet egy pillantást erre a különleges emlékműre, vagy mellette, a néhány héttel ezelőtt felújított Nepomuki Szent János kápolnára és szoborra.


A kápolnai csata emlékműve

 

– Nálunk itt, Kápolnán szinte minden utca, minden sarok arra emlékeztet, hogy milyen büszkék vagyunk keresztény hagyományainkra, és meggyőződésem, hogy az egymás után felújított szakrális emlékek összessége az ez iránt érdeklődő turisták számára is vonzóvá teszi a falut – mondta el Berecz Kálmán, majd hozzátette: külön öröm számára, hogy a néhány évvel ezelőtt a településen megtelepedett Macskaárvaház Alapítvány szintén a csodálatos keresztény állatvédelmi hagyományok őrzésén munkálkodik.

– Először felújítottak és megmentettek az összeomlástól egy romos épületet, most pedig azon dolgoznak, hogy Szent Gertrúdnak, a macskák védőszentjének és Assisi Szent Ferencnek, a legfőbb állatvédő szentnek kápolnát emeljenek, ahol mentett állatok társaságában, egy csodálatos kis erdő közepén lehet majd imádkozni – mesélt boldogan az alapítvány terveiről a polgármester.


Kápolna első emberének meggyőződése, hogy nemcsak adrenalinnövelő zajos attrakciókkal, hanem a szépen felújított, különleges történetek által övezett szakrális emlékekkel is vonzóvá lehet tenni egy falut, ami így ráadásul az ott élők számára is szebb és jobb hellyé válik. Dr. Berecz Kálmán elmondta: ha a Nyugat-Európa egyes országaiban zajló keresztényellenes folyamatok tovább erősödnek, a Kápolnához hasonló települések szakrális oázisokká válnak a kereszténységet elsőrendűen fontosnak valló európaiak körében.

Kapcsolódó Cikkek