2019. február 23., szombat
Alfréd

Egyéb Pécs

Kavicsképekkel lazít a pécsi anyuka

Van, aki csak azért gyűjt kavicsot, hogy gyönyörködjön benne, de olyan is akad, aki más szemmel tekint rájuk. Egy háromgyermekes pécsi anya csupán másfél éve kapta fel a földről az első követ, de már most Amerikáig jutottak képei. 

Csányi-Haár Gina közgazdászként végzett, de most valami egészen mással kezdett foglalkozni. A háromgyermekes anyuka kavicsokból alkot képeket.


Gina másfél évvel ezelőtt kezdett kavicsok gyűjtésébe. Akkor még saját szórakoztatására.

– A gyerekek mellett igazi felüdülést jelentett, hogy alkothattam valamit és a végeredménynek még ők is örültek. Az igazat megvallva, ők voltak a minőségellenőreim, később pedig az első számú „megrendelőim” – nevet Gina.


A kaméleon, amit fia kért tőle

A 14, 7 és 5 éves gyermekek édesanyja sokszor a kicsiket is bevonja az alkotásba.

– Ha vendégségbe megyünk a családdal, készítek egy kavicsképet. Igyekszem mindig olyat, ami egyedivé varázsolja a köveket, és arra a családra jellemző, akinek a képet adom. Így készült el az a bölényes kép is, ami végül Amerikában kötött ki – meséli Gina.

Emellett nászajándék, szülinapi ajándék is született már az aprólékos munkákból.

– Néha még én is meglepődöm, mennyire passzolnak az apró kavicsok egymáshoz. Az egyik kedvencem az a darab, ami csizmaként is megállta a helyét – mondja Gina.

A lovas csizmája tökéletesen mutatja, mennyire passzolnak egyes darabok egymáshoz

Gina többzacskónyi kavicsot tart otthon, és ha leül egy képet elkészíteni, előfordul, hogy az összeset kiborítja, úgy keresi a megfelelő darabot.

– Nem mindig emlékszem arra, hogy miket gyűjtöttem össze, de valahogy minden apró darabka illik valahova. A keresgélés, az alkotás és a végeredmény annyira kikapcsol, hogy komolyan elgondolkoztam azon, szakmát váltok – mondja Gina.

A kavicsokat Gina nem alakítja át, természetes szépségükben használja fel őket.

– Ha a barátaink nyaralni mennek, tucatszámra szállítják az érdekesebbnél érdekesebb darabokat, így előfordul, hogy egy kép több ország kavicsaiból áll össze – mondja Gina.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tollaslabdában is jók az érdiek

    Tollaslabdában is jók az érdiek

    Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

  • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.