EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 16., péntek
Ödön

Egyéb Pécs

Kavicsképekkel lazít a pécsi anyuka

Van, aki csak azért gyűjt kavicsot, hogy gyönyörködjön benne, de olyan is akad, aki más szemmel tekint rájuk. Egy háromgyermekes pécsi anya csupán másfél éve kapta fel a földről az első követ, de már most Amerikáig jutottak képei. 

Csányi-Haár Gina közgazdászként végzett, de most valami egészen mással kezdett foglalkozni. A háromgyermekes anyuka kavicsokból alkot képeket.


Gina másfél évvel ezelőtt kezdett kavicsok gyűjtésébe. Akkor még saját szórakoztatására.

– A gyerekek mellett igazi felüdülést jelentett, hogy alkothattam valamit és a végeredménynek még ők is örültek. Az igazat megvallva, ők voltak a minőségellenőreim, később pedig az első számú „megrendelőim” – nevet Gina.


A kaméleon, amit fia kért tőle

A 14, 7 és 5 éves gyermekek édesanyja sokszor a kicsiket is bevonja az alkotásba.

– Ha vendégségbe megyünk a családdal, készítek egy kavicsképet. Igyekszem mindig olyat, ami egyedivé varázsolja a köveket, és arra a családra jellemző, akinek a képet adom. Így készült el az a bölényes kép is, ami végül Amerikában kötött ki – meséli Gina.

Emellett nászajándék, szülinapi ajándék is született már az aprólékos munkákból.

– Néha még én is meglepődöm, mennyire passzolnak az apró kavicsok egymáshoz. Az egyik kedvencem az a darab, ami csizmaként is megállta a helyét – mondja Gina.

A lovas csizmája tökéletesen mutatja, mennyire passzolnak egyes darabok egymáshoz

Gina többzacskónyi kavicsot tart otthon, és ha leül egy képet elkészíteni, előfordul, hogy az összeset kiborítja, úgy keresi a megfelelő darabot.

– Nem mindig emlékszem arra, hogy miket gyűjtöttem össze, de valahogy minden apró darabka illik valahova. A keresgélés, az alkotás és a végeredmény annyira kikapcsol, hogy komolyan elgondolkoztam azon, szakmát váltok – mondja Gina.

A kavicsokat Gina nem alakítja át, természetes szépségükben használja fel őket.

– Ha a barátaink nyaralni mennek, tucatszámra szállítják az érdekesebbnél érdekesebb darabokat, így előfordul, hogy egy kép több ország kavicsaiból áll össze – mondja Gina.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.