EUR: 327,22 Ft
CHF: 300,82 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Egyéb Békéscsaba

Kéményseprés – de hogyan?

2018-ra fontos változás történt a kéményseprés szabályozásában. Most már ugyan nem kötelező minden ingatlan esetében, a szakemberek szerint mégis ajánlott a korábbi gyakorlat folytatása. A rendszeres kéményseprés például szerves része ennek a folyamatnak.

Gombkötő Zoltán tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályának szolgálatvezetője a 2018-as törvényi változásokkal kapcsolatban elmondta, január 1-jétől az egylakásos lakóingatlanoknál nem kötelező a kéményseprés kérése, viszont a társasházaknál ez továbbra is fennáll. Ennek ellenére a szakemberek minden ingatlan esetében javasolják a tisztítást.


A társasházak esetében továbbra is érkezik majd egy értesítő, hogy mikorra lett betervezve az ellenőrzés, amit a katasztrófavédelem kéményseprői a korábbi bevált gyakorlat szerint el is végeznek. Ha kisebb hibát találnak a működésben, annak rendbehozására a lakosok akár egy évet is kaphatnak, míg a nagyobbakra 30 nap áll rendelkezésre. Erről a kéményseprő az ellenőrzés után tájékoztatást ad.

A legnagyobb probléma, amivel társasházaknál találkoznak, hogy sokszor már be sem engedik a kéményseprőket a megyében. A nyílt égésterű berendezéseknél gyakori a visszaáramlás, ami szén-monoxid-szivárgást jelent, ez veszélyes az ott lakókra. Emellett általános karbantartási hiányosságokkal szoktak még találkozni.


Célszerű előre tervezni az ellenőrzést az egylakásos ingatlanoknál, ugyanis egy októberi kérés esetében valószínű, hogy a szakember csak novemberben tudja megnézni a kéményt. Amint lezárul a szezon, érdemes átgondolni, mikorra időzítsük a berendezések átvizsgálását. Társasházaknál pedig az értesítő eldönti ezt a kérdést.

A szakemberek tartanak attól, hogy az új szabályok ellenére a lakosság továbbra is az államtól várja a kéményseprés megoldását, pedig most az öngondoskodásnak kell előtérbe kerülni. Sokan félnek az anyagi vonzatától, hogy ha feltárnak valamilyen hibát, azt sokba kerül majd kijavítani, de a család testi épsége mindenképpen megéri ezt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.