2018. november 19., hétfő
Erzsébet

Egyéb Békéscsaba

Kéményseprés – de hogyan?

2018-ra fontos változás történt a kéményseprés szabályozásában. Most már ugyan nem kötelező minden ingatlan esetében, a szakemberek szerint mégis ajánlott a korábbi gyakorlat folytatása. A rendszeres kéményseprés például szerves része ennek a folyamatnak.

Gombkötő Zoltán tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályának szolgálatvezetője a 2018-as törvényi változásokkal kapcsolatban elmondta, január 1-jétől az egylakásos lakóingatlanoknál nem kötelező a kéményseprés kérése, viszont a társasházaknál ez továbbra is fennáll. Ennek ellenére a szakemberek minden ingatlan esetében javasolják a tisztítást.


A társasházak esetében továbbra is érkezik majd egy értesítő, hogy mikorra lett betervezve az ellenőrzés, amit a katasztrófavédelem kéményseprői a korábbi bevált gyakorlat szerint el is végeznek. Ha kisebb hibát találnak a működésben, annak rendbehozására a lakosok akár egy évet is kaphatnak, míg a nagyobbakra 30 nap áll rendelkezésre. Erről a kéményseprő az ellenőrzés után tájékoztatást ad.

A legnagyobb probléma, amivel társasházaknál találkoznak, hogy sokszor már be sem engedik a kéményseprőket a megyében. A nyílt égésterű berendezéseknél gyakori a visszaáramlás, ami szén-monoxid-szivárgást jelent, ez veszélyes az ott lakókra. Emellett általános karbantartási hiányosságokkal szoktak még találkozni.


Célszerű előre tervezni az ellenőrzést az egylakásos ingatlanoknál, ugyanis egy októberi kérés esetében valószínű, hogy a szakember csak novemberben tudja megnézni a kéményt. Amint lezárul a szezon, érdemes átgondolni, mikorra időzítsük a berendezések átvizsgálását. Társasházaknál pedig az értesítő eldönti ezt a kérdést.

A szakemberek tartanak attól, hogy az új szabályok ellenére a lakosság továbbra is az államtól várja a kéményseprés megoldását, pedig most az öngondoskodásnak kell előtérbe kerülni. Sokan félnek az anyagi vonzatától, hogy ha feltárnak valamilyen hibát, azt sokba kerül majd kijavítani, de a család testi épsége mindenképpen megéri ezt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.