EUR: 327,79 Ft
CHF: 300,86 Ft
2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Egyéb Pécs

Kerekesszékből motorra ültek Orfűn

Az országban egyedülálló rendezvényt tartottak Orfűn. A baranyai településen az Akadálymentes Turizmus Napján mozgásukban korlátozottak is csónakozhatnak, kerékpározhattak vagy épp motorozhattak. Az egész napos rendezvény célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a fogyatékkal élők szórakozásai lehetőségeire. A példa nélküli eseményre az ország minden részéről gyerekek és felnőttek egyaránt érkeztek.

Négy kerékről kettőre váltottak azok, akik ezt nem tehetnék meg bármikor. Most viszont olyan napot tartottak számukra, ahol nem voltak korlátok.


Krisztina még sosem ült ilyen motoron, eddig az út széléről figyelte ezeket a csodákat

Takács Krisztina utoljára akkor ült motoron, mikor még egészséges volt. Betegsége óta most először érezhette újra, milyen száguldani.

– Ilyen motoron még sosem ültem, eddig csak néztem az út szélén, és hallgattam a gyönyörű hangot, amit a motor kiad, most pedig itt vagyok, és kipróbálhatom – mondta Krisztina, aki mozgásában korlátozott, ezért a háromkerekű trike-ra ültették fel, hogy kényelmesen és biztonságban tudjon ülni.


A rendezvényt az Orfűi Turisztikai Egyesület és a Gyeregyalog.hu Közhasznú Egyesület szervezte, de önkéntesek is csatlakoztak hozzá.

Volt olyan motoros, aki nem is volt hivatalos a rendezvényre, de beállt önkénteskedni. Volt olyan is, aki a rendezvény láttán állt meg, és kérdezte meg, hogy mit segíthet.

– Bár a motorosok hírhedtek a vadságukról, most a legtöbben adni jöttünk ide, nem pedig kapni – mondta az egyik önkéntes, aki beállt a fogyatékkal élőket motoroztatni.

A legtöbben a Baranya megyei motoros polgárőröktől jöttek, és olyan járműveket is hoztak, mint a trike – azért, hogy azok is motorra tudjanak ülni, akik még tartani sem tudják magukat.

– Minket megerősít, felbátorít és reménységgel tölt el, hogy látjuk, ahogy feláll a tolókocsiból, ráül a motorra, és hónapokig erről beszél a barátainak. Az előbb, amikor egy vak hölgy felült a motorra, azt mondta, neki maga a
szél, az illat, amit motorozás közben érzett, volt az, amit még sosem tapasztalt – mondta Vincze Tamás, a Baranyai Motorkerékpáros Egyesület elnöke.

De olyanok is bemutatkoztak ezen a napon, mint Lakatos Norbert, aki amellett, hogy lufihajtogatásból él, gyerekeknek mesél a vakságról.

Lakatos Norbert, aki lufikat hajt és a vakságról tart előadásokat gyerekeknek

– A fő tevékenységem a lufihajtogatás, illetve el szoktam járni óvodákba, iskolákba érzékenyítést tartani, ami azt jelenti, hogy bemutatom a gyerekeknek, mi is az a vakság – mondta Lakatos Norbert, aki fejből 70-80-féle formát tud lufiból hajtogatni.

Az Akadálymentes Turizmus Napját tavaly rendezték meg először Orfűn. Célja kettős: amellett, hogy a fogyatékkal élők kipróbálhatnak több szórakozási lehetőséget, az egészséges emberek figyelmét is felhívja a segítségnyújtásra.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagyüzem a Haladásnál

  Nagyüzem a Haladásnál

  Négy szakosztály felnőtt-, illetve utánpótlás-játékosai gyakorolnak a Rohonci úti sportkomplexum szó szerint XXI.

 • Újraéled a legendás cukrászda

  Újraéled a legendás cukrászda

  Hamarosan ismét élettel telik meg a tatabányaiak egykori kedvenc helye. Az régi Gála cukrászdához számtalan élmény köti a városban élőket, hiszen több mint négy évtizeden át kóstolhatták itt kedvenc süteményeiket.

 • Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  A Hunyadi utca mellett nemrég a Szapáry, a Bihari, a Keselyű, a Bikszádi, a Könyves Kálmán és a Szénégető utca is szilárd burkolatot kapott.