EUR: 323,32 Ft
CHF: 286,30 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Életmód

Ki tart majd el kit?

Ma a fiatalok átlagosan 27,4 évesen hagyják el a szülői fészket. Nem akarnak kiröppenni, holott többnyire dolgoznak, önálló keresettel rendelkeznek. Ennek ellenére a fizetésüket zsebpénzként kezelik, vagyis felnőttkoruk elején is lényegében a szüleik tartják el őket. A papabankban van a biztonsági tartalék: rezsire, élelmiszerekre vagy akár vécépapírra sem kell költeniük.

Persze vannak érveik: lakást vásárolni nem könnyű, ezért az önálló egzisztencia megteremtése helyett maradnak a szüleikkel, pedig megengedhetnék maguknak az albérletet, mégis félnek feladni addigi életvitelüket. Közben pedig a KSH adatai szerint bár a társadalom gazdaságilag aktív rétege nő, az úgynevezett időskori függőségi ráta nem mérséklődik: az aktív korúakra jutó időskorúak száma tavaly megközelítette a 28 százalékot, ami azt jelenti, hogy 1000 aktív korú felnőttre csaknem 280 hatvanöt éves és annál idősebb nyugdíjas jut – ez az arány pedig az előrejelzések alapján folyamatosan emelkedni fog.


Ez egyre nagyobb terhet ró az aktív keresőkre, vagyis a fiataloknak elvileg azzal is kellene tervezniük, hogy a jövőben anyagilag támogatniuk kell nyugdíjas szüleiket. A nagy kérdés az, hogy mikor és hogyan fordul a kocka. A most 60 év körüliek közül a többség magára van utalva, bár gyermekeik elismerik, hogy kötelességük lenne támogatni szüleiket, vagyis nem annyira a hozzáállásukkal, inkább az erőforrásaikkal lehet probléma. A szülők által a felnőtt fiataloknak nyújtott segítség többnyire pénz formájában érkezik, míg az idősödő szüleiket támogató felnőttek jellemzően inkább természetbeni segítséget nyújtanak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Hámlasztással a téli hideg ellen

    Hámlasztással a téli hideg ellen

    Télen arcbőrünk sokkal nagyobb törődés igényel az év többi évszakához képest az időjárás viszontagságai miatt. A bőr elhanyagolása száraz, kipirosodó, mi több viszkető, égő érzést kelthet az arcunkon, ezért fontos, hogy mindig használjuk az ilyenkor szükséges kozmetikumokat és megfelelő mennyiségű vitamint vigyünk be a szervezetünkbe.

  • 10 ok, amiért Madridot télen is látni kell

    10 ok, amiért Madridot télen is látni kell

    Ki mondta, hogy Madridot csak a melegebb hónapokban érdemes célba venni? A spanyol főváros egész évben tökéletes helyszín a kikapcsolódásra: pazar módon elegyíti történelem és természet szépségeit, nem beszélve a különleges gasztronómiáról.