EUR: 328,11 Ft
CHF: 297,55 Ft
2019. október 24., csütörtök
Salamon

Életmód

Ki tart majd el kit?

Ma a fiatalok átlagosan 27,4 évesen hagyják el a szülői fészket. Nem akarnak kiröppenni, holott többnyire dolgoznak, önálló keresettel rendelkeznek. Ennek ellenére a fizetésüket zsebpénzként kezelik, vagyis felnőttkoruk elején is lényegében a szüleik tartják el őket. A papabankban van a biztonsági tartalék: rezsire, élelmiszerekre vagy akár vécépapírra sem kell költeniük.

Persze vannak érveik: lakást vásárolni nem könnyű, ezért az önálló egzisztencia megteremtése helyett maradnak a szüleikkel, pedig megengedhetnék maguknak az albérletet, mégis félnek feladni addigi életvitelüket. Közben pedig a KSH adatai szerint bár a társadalom gazdaságilag aktív rétege nő, az úgynevezett időskori függőségi ráta nem mérséklődik: az aktív korúakra jutó időskorúak száma tavaly megközelítette a 28 százalékot, ami azt jelenti, hogy 1000 aktív korú felnőttre csaknem 280 hatvanöt éves és annál idősebb nyugdíjas jut – ez az arány pedig az előrejelzések alapján folyamatosan emelkedni fog.


Ez egyre nagyobb terhet ró az aktív keresőkre, vagyis a fiataloknak elvileg azzal is kellene tervezniük, hogy a jövőben anyagilag támogatniuk kell nyugdíjas szüleiket. A nagy kérdés az, hogy mikor és hogyan fordul a kocka. A most 60 év körüliek közül a többség magára van utalva, bár gyermekeik elismerik, hogy kötelességük lenne támogatni szüleiket, vagyis nem annyira a hozzáállásukkal, inkább az erőforrásaikkal lehet probléma. A szülők által a felnőtt fiataloknak nyújtott segítség többnyire pénz formájában érkezik, míg az idősödő szüleiket támogató felnőttek jellemzően inkább természetbeni segítséget nyújtanak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az öné kerékpárosbarát munkahely?

  Az öné kerékpárosbarát munkahely?

  Meghosszabbított határidőig, november 7-én 12 óráig várja a jelentkezéseket az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Kerékpárosbarát település és Kerékpárosbarát munkahely pályázatokra, amelyek meghirdetésével a tárca célja az volt, hogy a bevált megoldásokat felkutassa, tapasztalataikat feldolgozza és mintaként átadja, a rendszerszerű fejlesztéseket jutalmazza – írta az ITM közleményében.

 • Így márton-napozunk mi a Gellértben

  Így márton-napozunk mi a Gellértben

  November 7-10 között immár kilencedik alkalommal hívja vendégeit Budapest legizgalmasabb Márton-napi borfesztiválja a főváros legszebb palotaszálló épületébe, a Danubius Hotel Gellértbe, ezúttal Karinthy Frigyes Így írtok ti című művének varázslatában.

 • Erre figyeljen autóvásárlás előtt!

  Erre figyeljen autóvásárlás előtt!

  Autót venni nem kis felelősség – különösen, ha használt jármű, és mi magunk nem vagyunk az autók szakértői. Összeszedtünk néhány fontos lépést, ami segíthet a döntéshozatalban.