EUR: 323,28 Ft
CHF: 286,34 Ft
2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Egyéb Miskolc

Kicsik és nagyok jól szórakozhatnak a MÜHA-ban

A MÜHA Művészetek Háza Miskolc színpadán október 24-én 10 órától a Szerencsekrajcár című mesejáték tekinthető meg a Háromszék Táncegyüttes előadásában.

A sepsiszentgyörgyi társulat Benedek Elek meséje nyomán készítette el mesejátékát. A tréfás történet eleven, emberi hangon mesél arról a nehéz, de szükséges emberi állapotról, amely a társadalomba való beilleszkedést, a minden körülmények között való helytállást jelenti.


Miskolcon lép fel a Háromszéki Táncegyüttes – fotó: Urmosi Levente Mihály

A mese főhőse, Gyurika, a legkisebb fiú a mese elején kicsi és gyenge, és apja is alkalmatlannak tartja a szolgálatra. Gyurika természetes vágya, hogy az emberek befogadják, szeressék és megbecsüljék. Célja eléréséhez azonban számtalan próbát kell kiállnia. Ez az út vezet családja megmentéséhez, a királylány szívének és a fele királyságnak elnyeréséhez. Az előadásba beépülő mondókák, rigmusok, névcsúfolók, gyerekjátékok, szokások egy olyan mesevilágot varázsolnak a színpadra, amelyben a gyerekek saját magukra ismerhetnek, otthonukra lelhetnek. Az örök boldogság megtalálása csak félelmeink legyőzésével lehetséges – emelik ki az alkotók.

Rigmusok, névcsúfolók, gyerekjátékok – a Háromszéki Táncegyüttes különleges mesevilágot varázsol a színpadra

A darab zenéjét Fazakas Levente írta, a jelmezeket Furik Rita tervezte, a rendező és koreográfus Ivácson László. Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.


Szintén október 24-én, de 18 órától tekinthető meg dr. Mérő László és Szendi Gábor közös előadása a MÜHA-ban Érzelmeink és döntéseink címmel. A két szakember népszerű előadása mindennapi életünkről, boldogságunkról, boldogtalanságunkról, elégedettségünkről szól. Habár a témák komolyak, a két ember személyiségéből fakadóan tartalmas, szórakoztató este elébe nézhet, aki 2500 forintért jegyet vált az előadásra.

Érzelmeink és döntéseink címmel tart előadást a MÜHÁ-ban Dr. Mérő László és Szendi Gábor – fotó: Lokál

Dr. Mérő László Az érzelmek logikája című előadásából választ kaphatunk arra, hogy vajon melyik érzelmi állapot hozza ki belőlünk a legtöbbet. Tud-e a düh kreatívan hatni ránk? Létezik-e „hirtelen felindulásból elkövetett okosság”? Az előadás nemcsak szórakoztató, hanem használható tudást is ad a mindennapokra, tanácsokat az üzleti életre.

Szendi Gábor: Hedonikus és a valódi boldogság. „Arra, hogy mi is a boldogság, az én válaszom, az értelmes küzdelem. De tegyen próbára minket! Ezzel azt is mondom, hogy a boldogság az, amikor visszanézünk a megtett útra, az elvégzett munkára, a kiizzadt teljesítményre… Megérkezni a csúcsra és körülnézni – pár perc boldogság. De felküzdeni magunkat a csúcsra – rengeteg idő, küzdelem és szenvedés. Hogy aztán lejőve új csúcs után nézzünk, és kezdődik minden elölről.”

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.