EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Egyéb Miskolc

Kicsik és nagyok jól szórakozhatnak a MÜHA-ban

A MÜHA Művészetek Háza Miskolc színpadán október 24-én 10 órától a Szerencsekrajcár című mesejáték tekinthető meg a Háromszék Táncegyüttes előadásában.

A sepsiszentgyörgyi társulat Benedek Elek meséje nyomán készítette el mesejátékát. A tréfás történet eleven, emberi hangon mesél arról a nehéz, de szükséges emberi állapotról, amely a társadalomba való beilleszkedést, a minden körülmények között való helytállást jelenti.


Miskolcon lép fel a Háromszéki Táncegyüttes – fotó: Urmosi Levente Mihály

A mese főhőse, Gyurika, a legkisebb fiú a mese elején kicsi és gyenge, és apja is alkalmatlannak tartja a szolgálatra. Gyurika természetes vágya, hogy az emberek befogadják, szeressék és megbecsüljék. Célja eléréséhez azonban számtalan próbát kell kiállnia. Ez az út vezet családja megmentéséhez, a királylány szívének és a fele királyságnak elnyeréséhez. Az előadásba beépülő mondókák, rigmusok, névcsúfolók, gyerekjátékok, szokások egy olyan mesevilágot varázsolnak a színpadra, amelyben a gyerekek saját magukra ismerhetnek, otthonukra lelhetnek. Az örök boldogság megtalálása csak félelmeink legyőzésével lehetséges – emelik ki az alkotók.

Rigmusok, névcsúfolók, gyerekjátékok – a Háromszéki Táncegyüttes különleges mesevilágot varázsol a színpadra

A darab zenéjét Fazakas Levente írta, a jelmezeket Furik Rita tervezte, a rendező és koreográfus Ivácson László. Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.


Szintén október 24-én, de 18 órától tekinthető meg dr. Mérő László és Szendi Gábor közös előadása a MÜHA-ban Érzelmeink és döntéseink címmel. A két szakember népszerű előadása mindennapi életünkről, boldogságunkról, boldogtalanságunkról, elégedettségünkről szól. Habár a témák komolyak, a két ember személyiségéből fakadóan tartalmas, szórakoztató este elébe nézhet, aki 2500 forintért jegyet vált az előadásra.

Érzelmeink és döntéseink címmel tart előadást a MÜHÁ-ban Dr. Mérő László és Szendi Gábor – fotó: Lokál

Dr. Mérő László Az érzelmek logikája című előadásából választ kaphatunk arra, hogy vajon melyik érzelmi állapot hozza ki belőlünk a legtöbbet. Tud-e a düh kreatívan hatni ránk? Létezik-e „hirtelen felindulásból elkövetett okosság”? Az előadás nemcsak szórakoztató, hanem használható tudást is ad a mindennapokra, tanácsokat az üzleti életre.

Szendi Gábor: Hedonikus és a valódi boldogság. „Arra, hogy mi is a boldogság, az én válaszom, az értelmes küzdelem. De tegyen próbára minket! Ezzel azt is mondom, hogy a boldogság az, amikor visszanézünk a megtett útra, az elvégzett munkára, a kiizzadt teljesítményre… Megérkezni a csúcsra és körülnézni – pár perc boldogság. De felküzdeni magunkat a csúcsra – rengeteg idő, küzdelem és szenvedés. Hogy aztán lejőve új csúcs után nézzünk, és kezdődik minden elölről.”

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.