2020. március 31., kedd
Árpád

Egyéb Miskolc

Kihagyhatatlan élmények a Diósgyőri várban

Az őszi időszakban hétvégénként garantált programok, hétköznap pedig kedvezmények várják azokat a látogatókat, akik szeretnének megismerkedni egy középkori várkastély mindennapjaival Diósgyőrben.

Október 1-je és november 15-e között – csatlakozva a Magyar Turisztikai Ügynökség „Hello ősz!” programjához – „meghosszabbítják a hétvégét” a várban. Nemcsak szombaton és vasárnap, hanem már pénteken is garantált programokkal várják az érdeklődőket. A részletek a Diósgyőri vár honlapján olvashatók. Hétfőtől csütörtökig külön kedvezményt biztosítanak a nyugdíjasoknak, akiknek ajándékként tárlatvezetéssel kedveskednek. Az iskoláscsoportok diákjegy megvásárlása után szintén ingyen vehetik igénybe a tárlatvezetést.


Az őszi idényben is érdemes kilátogatni a várba

 

A Mátyás-emlékévben a vár népe mesél majd az „igazságos” királyról és feleségéről is, aki sok időt töltött Diósgyőrben. Aragóniai Beatrix jegyajándékba kapta a várat, vidéki rezidenciaként használta. Az ő idejében tovább folytatódott annak reneszánsz stílusú díszítése. Emlékét egy sakkasztal is őrzi a reneszánsz teremben.

Dr. Lovász Emese régész a középkori borivási szokásokról is mesél majd, a borról mint különböző történelmi korok örökségéről, a középkor híres bortermő vidékeiről.

Érdemes még az ősszel ellátogatni Diósgyőrbe, hiszen rövidesen kezdetét veszi a várrekonstrukció következő üteme. Udvarhölgyek és lovagok, a vár népe, korhű berendezési tárgyak, hagyományőrző programok és modern eszközök is segítik az időutazást olyan korokba, amelyek sokkal több titkot és érdekességet rejtenek, mint gondolnánk.

Kapcsolódó Cikkek