EUR: 326,73 Ft
CHF: 289,58 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Belföld

Kihagyhatatlan élmények a Diósgyőri várban!

„A tudatlan király olyan, mint a koronás szamár” – e felirat díszíti a Diósgyőri vár egyik termét. Nem más mondta, mint Mátyás király, akiről az emlékév során a királynék várában is megemlékeznek minden tárlatvezetés alkalmával. Az őszi időszakban hétvégénként garantált programok, hétköznap pedig kedvezmények várják azokat a látogatókat, akik szeretnének megismerkedni egy középkori várkastély mindennapjaival.

Október 1. és november 15. között – csatlakozva a Magyar Turisztikai Ügynökség Hello ősz! programjához – meghosszabbítják a hétvégét. Nemcsak szombaton és vasárnap, hanem már pénteken is garantált programokkal várják az érdeklődőket. A részleteket keressék a www.diosgyorivar.hu weboldalon, a programok menüpont alatt.


Hétfőtől csütörtökig külön kedvezményt biztosítanak a nyugdíjasoknak, akik számára az engedményes jegy megváltása mellett ajándék tárlatvezetéssel kedveskednek. Az iskolás csoportok – előzetes bejelentkezést követően – szintén ingyen vehetik igénybe a tárlatvezetést, a diákjegy megvásárlása mellett.

Aragóniai Beatrix jegyajándékba kapta a várat

A Mátyás emlékévben a vár népe mesél majd az „igazságos” királyról és feleségéről is, aki sok időt töltött Diósgyőrben. Aragóniai Beatrix jegyajándékba kapta a várat, vidéki rezidenciaként használta azt. Az ő idejében tovább folytatódott a vár reneszánsz stílusú díszítése. Emlékét egy sakkasztal is őrzi a vár reneszánsz termében, hiszen királynénk rendkívül jó játékos volt. Azt mesélik nem volt vesztes játszmája sohasem…


Dr. Lovász Emese régész a középkori borivási szokásokról is mesél majd. A borról, mint különböző történelmi korok örökségéről, a középkor híres bortermő vidékeiről, a bornemisszákról és „mindennemű, híres részegesökről” is szó esik, a korabeli ábrázolásokkal színesített előadásban. Megtudhatjuk, mely borokat kedvelték királyaink és azt is, hová tűnt a híres-neves Szerémség aranyszínű nedűje…

Mátyás felesége sok időt töltött Diósgyőrben

Érdemes még most ősszel ellátogatni Diósgyőrbe, hiszen rövidesen kezdetét veszi a várrekonstrukció következő üteme. Udvarhölgyek és lovagok – a vár népe, korhű berendezési tárgyak, hagyományőrző programok és modern eszközök is segítik az időutazást olyan korokba, amelyek sokkal több titkot és érdekességet rejtenek, mint gondolnánk!

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Sárverseny

    A nap képe: Sárverseny

    Az évente megrendezett Maldon Mud Race jótékonysági esemény versenyzői Essex-ben, a Blackwater folyó sáros partján mászva versenyeznek egymással és ezzel különböző jótékony célokra gyűjtenek pénzt.

  • A családban a jövő, nem a migrációban

    A családban a jövő, nem a migrációban

    Május 26-án sorsdöntő választást rendeznek Magyarországon. A tét nagy, ugyanis azt kell eldöntenünk, hogy a keresztény kultúránk megőrzése mellett tesszük le a voksunk, vagy a bevándorlást támogatjuk.