2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Külföld

Kínában felépítik Shakespeare házának mását

Kínában felépítik William Shakespeare stratford-upon-avoni otthonának pontos mását – jelentette be pénteken a brit drámaíró szülőhelyét és irodalmi hagyatékát gondozó alapítvány.

A Shakespeare-házat Kína keleti részén, a Csianghszi tartományban lévő Fucsouban, a híres egykori kínai drámaíró, Tang Hszüan-cu szülőhelyén építik fel.


Az alapítvány marketing és operációs igazgatója, Ann Rawlinson elmondta: először fordul elő, hogy Shakespeare otthonának mását valahol máshol felépítik.

Shakespeare starford-upon-avoni szülőházát a 19. század közepén vásárolta meg az alapítvány, amely azóta gondozza. Shakespeare drámaíróként egy másik stratfordi házban élt, és ott is hunyt el. Az a ház azonban 1759-ben elpusztult. Az alapítvány kiterjedt régészeti kutatásokat folytatott az egykori épület terveinek előkerítésére, és eredményeit megosztotta kínai partnereivel is, hogy fel tudják építeni a hasonmást.

Rowlinson elmondta, hogy a fucsoui vezetéssel kötött megállapodás alapján a következő két évben segítenek megépíteni Shakespeare szülőhelyét és azt a starfordi házat is, ahol a brit drámaíró meghalt, egy most formálódó új városban, Szanvengben. A város neve a három híres íróra, Tangra, Shakespeare-re és Cervantesre utal, akik mindhárman 1616-ban hunytak el.

A 89 hektáron felépülő Szanveng a tervek szerint 2020-ban készül el. A városban mindhárom író egykori lakhelyét felépítik, és műveik is visszaköszönnek majd a település kulturális tájképében.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

    Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

    Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, szombaton Rómában.

  • Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

    Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

    Az anarchista “black blocs” (Fekete blokk) csoportokhoz tartozó szélsőségesek incidenseket kezdeményeztek szombaton Párizsban az éghajlat védelmében rendezett felvonuláson, a rendőrség a tüntetőket elhatárolódásra kérte a rendbontóktól, miközben a város más pontjain olyan kormányellenes sárgamellényes tiltakozókat állítottak elő, akik tiltott helyszíneken próbáltak meg gyülekezni.