EUR: 321,69 Ft
CHF: 281,81 Ft
2018. november 16., péntek
Ödön

Egyéb Debrecen

Királynak érezhetjük magunkat az Ikonban!

A gasztronómia zászlóshajójának számító debreceni Ikonban séfváltás történt. Az új séf Thür Ádám, akinek öt esztendő után adta át Pataky Péter a fakanalat. Ádám a Lokál Extrának adott interjúban mesélt szakmai munkásságáról, az Ikonnal kapcsolatos terveiről, és azt is elárulta, mit gondol Debrecenről, valamint az itt élő emberekről.

Thür Ádám szerint a legfontosabb, hogy friss, szezonális alapanyagból dolgozzanak

Hogy kezdődött a szakmai pályafutásod?


2005-ben költöztem Angliába, és egy pubban kaptam munkát, miközben végeztem a vendéglátó-szakiskolát. A végzettség megszerzése után végigjártam a legjobb yorki éttermeket. Voltam szakoktató, séfhelyettes egy Michelin-csillagos étteremben, és szintén séf a yorkshire-i királyi rezidencián. Az Ikonba a York University executive chefjeként érkeztem. Olyan magas rangú személyeknek főzhettem, mint a jordániai herceg vagy az angol királyi család tagjai.

A szorgalmas munka pedig meghozta a gyümölcsét. Mi a sikered titka?


Angliában nemcsak a szakmáról tud meg sokat és nemcsak tapasztalatot szerez az ember, hanem alázatot, kitartást tanul, aminek birtokában képessé válhat arra, hogy a legjobbat hozza ki magából és abból a csapatból, amelyben éppen dolgozik. Rálátás, minőségi igény, élethosszig tartó tanulás – ennyi a titok szerintem.

 

Milyen lesz mostantól az Ikon filozófiája, milyen lesz a konyhája?

Új séf, új étlap… persze a szerzett tudás, tapasztalat, a szakma iránti alázat megmutatkozik majd benne, valamint a lokális értékek és igények, illetve a szezonalitás, hiszen az a legfontosabb, hogy mindig friss alapanyagból dolgozzunk. Minden reggel személyesen ellenőrzöm az alapanyagok minőségét, amit kizárólag helyi kistermelőktől vásárolunk. A vendégkör megismerése után olyan vidéki éttermet álmodtunk meg, ahol az ételsor magyaros alapokra épül, belecsempészve az Angliában megszerzett tudást, vagyis a fine bistro stílust, ahova az egész család eljöhet egy jót enni. Egy olyan hely az Ikon, ahol az ételt nem kell megmagyarázni, az adagok a debreceni gyomornak megfelelő méretűek, nem elrugaszkodott áron.

Mi a véleményed a debreceniekről?

Az itt élők érdeklődőek, nyitottak, kedvesek. A város előtt óriási lehetőség áll, ez egy rohamos tempóban fejlődő hely. Az Ikon pedig – a város kedvező adottsága és elhelyezkedése miatt – a minőségi és helyi alapanyagok beszerzése tekintetében előnyös helyzetben van. A csapat fiatalos, dinamikus, úgyhogy az a gyanúm, ezt jól kifőztük: irány a minőségi gasztronómiai kalandok világa! Mindenkit szeretettel várunk!

Minden, ami szemnek s szájnak ingere, az megtalálható az Ikon új étlapján!

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.