EUR: 322,18 Ft
CHF: 283,51 Ft
2018. november 15., csütörtök
Albert, Lipót

Egyéb III.kerület

Kit érdekel, mit vásárolt Jucika?

Különleges kiállítással várják a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum látogatóit. A Mit vásárolt Jucika? a szocializmus időszakának (1947–1989) rekláméletét idézi meg, valamint az ebből kiolvasható női ideál, szerepkör változásait. 

A tárlat a reklám fejlődésének folyamatosságát és dinamikáját mutatja be, mindeközben feltárulnak a szocialista kereskedelmi plakátok készítésének „kulisszatitkai”, felcsendülnek a mozgóképes hirdetések közismert szlogenjei és dalai. A szocialista reklámok történetének általános ismertetésén túl a kiállítás tárgyalja azt is, hogy mindebben milyen szerep jutott a nőknek az egyes időszakokban, és a nőket ábrázoló reklámok milyen társadalmi szerepek lenyomatai. A látogatók választ kapnak arra, hogy „mi mindent vásárolt Jucika”, Pusztai Pál grafikusnak a Ludas Matyiban több évtizeden keresztül megjelentetett figurája, az akkori modern nő karikatúrája. A kiállítás az 50-es évek fokozott áruhiányától halad a 80-as évek egyre bővülő kínálata felé, közben a reklámélet és -készítés kulisszatitkaiba is beavatják a látogatót reklámfilmeken és a korszak meghatározó szakembereivel készített interjúkon keresztül. A kiállítást Kulich Julianna, Veress Kinga és Velle-Varga Orsolya rendezte.


Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.