2018. november 13., kedd
Szilvia

Egyéb Hódmezővásárhely

Kiterjesztett valóság a művésztelepen

A Hódmezővásárhelyi Művésztelep 42 kakapóval, hét ufónautával, hat ufóval és egy gépelő majommal lett gazdagabb. Augusztus 30-án megnyílt ugyanis Donka Gergely képzőművész tárlata, amelynek értelmezését legalább negyvenkét irányba indíthatja el a látogató.

Önmagukban is nagyon érdekesek azok a tárgyak, amelyeket Donka Gergely képzőművész egy térbe rendezett. Ott van mindjárt a gépelő majom, vagyis az a sokat vitatott, kutatott elmélet, hogy ha leültetünk egy majmot egy számítógép, írógép elé, és rávesszük, hogy püfölje a billentyűzetet, egy idő után kijön a Shakespeare-összes. Ehhez persze az idő végtelenjére is szüksége lenne annak a bizonyos majomnak, de ugyanígy a véletlen létén, nem létén is elgondolkodhatunk.


Donka Gergely képzőművész

Szintén egy sok kérdést felvető problematikához kapcsolódnak az ufók vagy éppen az ufónauták is. Előbbiből hat, utóbbiból hét betonból öntött, feketére festett megvalósulás fekszik a fehér posztamensen. És még akkor nem beszéltünk a kakapókról, ezekről a kihalás szélén álló madarakról, amelyek a maguk egzotikumával egy újabb értelmezési síkot jelentenek a tárlaton.

Gergő egy applikációt is kifejlesztett a kiállításhoz.

Emellett pedig Gergő egy nagyon modern médiumot is bevont a kiállításba. Kifejlesztett egy applikációt, ami a kiterjesztett valóságot veszi alapul. A műtárgyak az alkalmazáson keresztül szemlélve életre kelnek és mozognak.

A tárlatot szeptember 14-ig lehet megtekinteni a Kohán György utca 2. szám alatt. Bejelentkezni a következő e-mail címen lehet: [email protected]

Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök neve az égbe kiállt

  A hősök neve az égbe kiállt

  1956 egy csoda, amikor egy ország nem félt, és minden ízében megtapasztalhatta, hogy ilyen nagy dolog a szabadság – fogalmazott november 4-i megemlékező beszédében Balogh László, a humán bizottság elnöke.

 • Jövőd a tét!

  Jövőd a tét!

  A „Jövőd a tét!” pályaválasztási kiállítást a közelmúltban rendezték meg a Messzi István Sportcsarnokban. Az általános iskolás gyerekek nem ismerik a szakmák tartalmát, de általában határozott véleményük van arról, milyen szakterületen szeretnének továbbtanulni.

 • Hamis kommunikáció és zsíros politikai állás

  Hamis kommunikáció és zsíros politikai állás

  A jobbikos városvezetés ad hoc alapon működteti a várost, nincs jövőképük, ezért egyetlen cég késleltetett adóbefizetése miatt már kétségbeestek. Közben sok millióba kerülő politikai állást tartanak fenn.