2019. február 17., vasárnap
Donát

Egyéb Hódmezővásárhely

Kiterjesztett valóság a művésztelepen

A Hódmezővásárhelyi Művésztelep 42 kakapóval, hét ufónautával, hat ufóval és egy gépelő majommal lett gazdagabb. Augusztus 30-án megnyílt ugyanis Donka Gergely képzőművész tárlata, amelynek értelmezését legalább negyvenkét irányba indíthatja el a látogató.

Önmagukban is nagyon érdekesek azok a tárgyak, amelyeket Donka Gergely képzőművész egy térbe rendezett. Ott van mindjárt a gépelő majom, vagyis az a sokat vitatott, kutatott elmélet, hogy ha leültetünk egy majmot egy számítógép, írógép elé, és rávesszük, hogy püfölje a billentyűzetet, egy idő után kijön a Shakespeare-összes. Ehhez persze az idő végtelenjére is szüksége lenne annak a bizonyos majomnak, de ugyanígy a véletlen létén, nem létén is elgondolkodhatunk.


Donka Gergely képzőművész

Szintén egy sok kérdést felvető problematikához kapcsolódnak az ufók vagy éppen az ufónauták is. Előbbiből hat, utóbbiból hét betonból öntött, feketére festett megvalósulás fekszik a fehér posztamensen. És még akkor nem beszéltünk a kakapókról, ezekről a kihalás szélén álló madarakról, amelyek a maguk egzotikumával egy újabb értelmezési síkot jelentenek a tárlaton.

Gergő egy applikációt is kifejlesztett a kiállításhoz.

Emellett pedig Gergő egy nagyon modern médiumot is bevont a kiállításba. Kifejlesztett egy applikációt, ami a kiterjesztett valóságot veszi alapul. A műtárgyak az alkalmazáson keresztül szemlélve életre kelnek és mozognak.

A tárlatot szeptember 14-ig lehet megtekinteni a Kohán György utca 2. szám alatt. Bejelentkezni a következő e-mail címen lehet: [email protected]

Kapcsolódó Cikkek