EUR: 327,79 Ft
CHF: 300,86 Ft
2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Egyéb Ózd

Kitüntették Jene Andrásnét

Az aktív római katolikus hitéleti tevékenység, valamint az eredményes szakmai-nevelői munka elismeréseként kapta az Egri Főegyházmegye tanévnyitóján Ternyák Csaba érsektől a Szent Gellért-díj ezüst fokozatát az ózdi Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium igazgatóhelyettese. Jene Andrásnénak az egri Bazilikában adták át a kitüntetést.

Ötödik éve vette át a SZIKSZI-t a katolikus egyház, így az ózdi középiskola azóta egyházi fenntartásban működik. Akkortól a történelmi egyházak helyi képviselői hittanórákat tartanak az oktatási intézményben, ahol a tanulók mellett a nevelők körében is érezhetően erősödik a hitélet. Az iskola tanulói jótékonysági akciókat szerveznek, adományokat gyűjtenek és egyre többen eljutnak a templomba, lelki áhítatokra. Emellett zarándoklatokon vesznek részt, rendszeresen járnak Csíksomlyó búcsújába is. Ezek szervezésében élen jár Jene Andrásné, akit szakmai és hitéleti tevékenységének elismeréseként terjesztett fel a magas egyházi kitüntetésre dr. Benkőné Fehér Éva nyugdíjba vonult igazgató, Hajdu Krisztián kinevezett igazgató és Szőke Gábor római katolikus plébános.


Fotó: Lokál
Képalá: Magasztos pillanatok az egri tanévnyitón

Fotó: Egri Egyházmegye
Ternyák Csaba érsek adta át a Szent Gellért-díjat Jene Andrásnénak

– Rudabányán nevelkedtem és kicsi koromtól jártam templomba a nagymamámmal. Áldoztam, bérmálkoztam, vagyis vallásos életet éltem, majd tanulmányaim elszólítottak szülőhelyemről. Azokban az években eltávolodtam az egyháztól, a diplomaszerzés után pedig a Kádár-rendszerben nem volt jó ómen egy pedagógusnak templomba járni. Férjemmel ennek ellenére megtartottuk templomi esküvőnket távol Ózdtól, a Szabolcs megyei Gyulaházán, majd két gyermekünket is titokban kereszteltük meg. Ilyen világot éltünk – idézte fel vallással kapcsolatos élményeit Jene Andrásné. Hozzátette, Istenhez való visszatalálásáért sokat tett Gábor atya, aki iskolalelkész az intézményben, valamint egy tragikus esemény, aminek feldolgozásában szintén ő segített. Most már újra magáénak érzi a vallást és a bibliai tanításokat, a keresztény értékeket igyekszik közvetíteni tanítványai, munkatársai, illetve az Ózd-Bolyok Egyházközség tagjai felé, ahol számos feladatot ellát. Rendszeresen szerveznek teapartit, ahol általában negyven fő jelenik meg és különböző kérdésekre igyekeznek választ találni, de több közös program is erősíti a közösségi életet. A közelmúltban a SZIKSZI-sek szervezésében jártak Bélapátfalva középkori templomában és meghallgattak egy orgonahangversenyt is.

Az igazgatóhelyettest – aki az ügyviteli szakmaterületen jelenleg rendezvényszervezést tanít – az osztályfőnöki munkaközösség vezetőjeként számos problémával keresik fel kollégái, diákok, és igyekszik mindig a legjobb megoldást megtalálni. Környezetében már-már legendás a segítőkészsége, amit ő élettapasztalatával magyaráz. Példaképei egyházi emberek, akik között megemlíti Szent Teréz anyát és Böjte Csabát, akiknek életútja, tanításaik, útmutatásaik példaadóak. Végezetül úgy értékelte a Szent Gellért-díjat, hogy az elismerés nagyfokú megtiszteltetés, ami mögött tartalom, hit és szeretet van.


Önzetlenül hozzátette még, hogy ugyanezt a kitüntetést vehette át Komjáthyné Kalo Erzsébet, az ózdi II. János Pál Katolikus Általános Iskola hitoktatója is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagyüzem a Haladásnál

  Nagyüzem a Haladásnál

  Négy szakosztály felnőtt-, illetve utánpótlás-játékosai gyakorolnak a Rohonci úti sportkomplexum szó szerint XXI.

 • Újraéled a legendás cukrászda

  Újraéled a legendás cukrászda

  Hamarosan ismét élettel telik meg a tatabányaiak egykori kedvenc helye. Az régi Gála cukrászdához számtalan élmény köti a városban élőket, hiszen több mint négy évtizeden át kóstolhatták itt kedvenc süteményeiket.

 • Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  A Hunyadi utca mellett nemrég a Szapáry, a Bihari, a Keselyű, a Bikszádi, a Könyves Kálmán és a Szénégető utca is szilárd burkolatot kapott.