EUR: 334,94 Ft
CHF: 307,92 Ft
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Egyéb Sopron

Komoly támogatások a minőségi szórakoztatásra

A Barlangszínház fontos kulturális helyszín
Fotó: Pro Kultúra Sopron

Szinte nem volt megállás a nyáron sem a város kulturális életében, a minőségi szórakoztatás és értékközvetítés ősszel folytatódik. Pataki Andrással, a Pro Kultúra Sopron ügyvezető igazgatójával, a Soproni Petőfi Színház igazgatójával beszélgettünk.

Pataki András szerint a sokszínű értékközvetítés a cél
Fotó: Pro Kultúra Sopron

Miként értékeli a Fertőrákosi Barlangszínház idei szezonját?


A Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozata a város kulturális életének zászlóshajója. Idén a barlangszínház fontos befogadó helyszínként jelentős szerepet töltött be a tematikus hetekre osztott egy hónapos programsorozatban. Ez az irányvonalunk és szisztémánk beváltotta a hozzá fűzött reményeket, kiszámíthatóságban, változatosságban, minőségben, fogadtatásban. Elég, ha csak a SopronDrumra gondolok, amikor is az igazi lokálpatrióta érzelmű Kossuth-díjas Horváth Kornél művészeti vezetőnek köszönhetően világsztárok sorát fogadhattuk úgy, hogy ők a jövő ütősgenerációját még tanították is itt. Ez a minőségi kultúrára való törekvésünk jellemezte a táncra, a klasszikus zenére épített heteinket, amikor is jó volt látni, hogy utcákon, tereken, templomokban merítkeztek meg az emberek a különböző kulturális programokban. Jól körvonalazódik a barlangszínház esetében, hogy a könnyed szórakozás mentén fogalmazódik meg igény a programokkal kapcsolatban, ezt nem felejtjük el, közben egy időben, párhuzamos szemlélettel törekszünk a sokszínű értékközvetítésre.

A nyári városi programokról mit tud elmondani?


A városi szabadtéri hagyományos rendezvényeknél maximálisan betartjuk azokat a ránk vonatkozó szabályokat, amelyek megszabják a munkánkat. Ennek függvényében tartjuk meg programjainkat. Ezen a területen is törekedtünk a változatosságra, a minőségi kínálat további emelésére, arra, hogy a rendezvények dinamikusa erősítsék a város turisztikai vonzerejét.

Kezdődik az új színházi évad, mit vár tőle?

A komédia évadát hirdettük meg. Ez látszólag behatárol bennünket, miközben ennek a műfajnak szeretnénk megmutatni a sokszínűségét, széles spektrumait, a különböző színházi nyelveken megfogalmazott szórakoztató ágait. Természetesen azt várjuk, hogy növekedjen még egy kicsit a nézőszámunk. Az optimális ponttól már nem vagyunk messze, nem célunk a statisztikai rekorddöntögetés, inkább a közönség megtartása, hogy erőinket más szempontrendszer szerint csoportosíthassuk át.

Az intézmény élete is felpezsdül ősztől, mit emelne ki?

Jelentős eredményként fontos számunkra, hogy szeptemberben NépmesePont nyílhatott a Liszt Központban, ahol csecsemőszínházi foglalkozások, bábelőadások, gyermek- és ifjúsági programok is láthatók az elkövetkezendő három évben. A NépmesePont létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma 79,8 millió forinttal támogatta. Kiemelném még sikerese pályázatainkat: közművelődésre, oktatási célokra, kulturális rendezvényekre, működésünket segítő kiadásokra, fejlesztésekre közvetlenül vagy közvetett módon megközelítőleg 150 millió forintot nyertünk.

A SopronDrumra világsztárok érkeztek Sopronba
Fotó: Pro Kultúra Sopron

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.