2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Tatabánya

Konferencia és díjátadó a színházban

Veszprém, Debrecen, Kecskemét és Győr után a tatabányai Jászai Mari Színház adott otthont a múlt héten a Magyar Művészeti Akadémia színházművészeti tagozatának kezdeményezésére megalapított „Párbeszéd a magyar színház jövőjéről” című szakmai konferenciának.

Az esemény megnyitóján Crespo Rodrigo, a Jászai Mari Színház igazgatója a rendezvény házigazdájaként, John Katalin alpolgármester pedig Tatabánya Megyei Jogú Város képviseletében köszöntötte a jelenlévőket.


A konferencia résztvevői külön szekciókban vitatták meg a színház művészeti karakterépítésének kérdéseit, a vezetői alternatívák jellegzetességeit, továbbá a színházakban dolgozók és alkotók foglalkoztatásával összefüggő legfontosabb problémákat.

A „Színházi profil- és karakterépítés” szekciót Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója vezette. Az intézmény néhány évvel ezelőtti arculatváltásával kapcsolatban kiemelte a marketingszakemberek és a közönségszervezés munkájának sikeres összekapcsolását.


A színházvezetés művészete – művészet-e a színházvezetés?” szekcióban Kiss János, a Győri Balett igazgatója elnökletével olyan művész-menedzser színházvezetők vettek részt, mint Eszenyi Enikő (Vígszínház), Gemza Péter (Csokonai Nemzeti Színház), Kirják Róbert (Móricz Zsigmond Színház), Lőrinczy György (Budapesti Operettszínház), Oberfrank Pál (Veszprémi Petőfi Színház) és Rázga Miklós (Pécsi Nemzeti Színház). A szekcióban részt vevők egyetértettek abban, hogy egy színház működésének sikerét elsődlegesen az elhivatottság és a tehetség határozza meg.

A „Színházi profil- és karakterépítés” szekciót Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója (jobbra) vezette

A „Ki marad a végén? – színházi munkaerőhelyzet” szekció a művészek és a színházi dolgozók foglalkoztatási kérdéseit tekintette át. Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója elmondta, hogy a színházi műszaki dolgozók pályaelhagyása komoly működési nehézséget, kockázatot jelent. Ez Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója szerint is jelentős problémákat okoz.

A konferencia után került sor az Országos Színházi Évadnyitóra, amelynek keretében Schmidt Csaba, Tatabánya Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a vendégeket, majd Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára tartotta meg évadnyitó beszédét. Az évadnyitó gálaest részeként a Kaszás Attila-díjat Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára adta át. Ezt idén Nagy Csongor Zsolt színművész, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagja kapta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.