EUR: 329,35 Ft
CHF: 303,11 Ft
2019. augusztus 24., szombat
Bertalan

Egyéb Tatabánya

Konferencia és díjátadó a színházban

Veszprém, Debrecen, Kecskemét és Győr után a tatabányai Jászai Mari Színház adott otthont a múlt héten a Magyar Művészeti Akadémia színházművészeti tagozatának kezdeményezésére megalapított „Párbeszéd a magyar színház jövőjéről” című szakmai konferenciának.

Az esemény megnyitóján Crespo Rodrigo, a Jászai Mari Színház igazgatója a rendezvény házigazdájaként, John Katalin alpolgármester pedig Tatabánya Megyei Jogú Város képviseletében köszöntötte a jelenlévőket.


A konferencia résztvevői külön szekciókban vitatták meg a színház művészeti karakterépítésének kérdéseit, a vezetői alternatívák jellegzetességeit, továbbá a színházakban dolgozók és alkotók foglalkoztatásával összefüggő legfontosabb problémákat.

A „Színházi profil- és karakterépítés” szekciót Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója vezette. Az intézmény néhány évvel ezelőtti arculatváltásával kapcsolatban kiemelte a marketingszakemberek és a közönségszervezés munkájának sikeres összekapcsolását.


A színházvezetés művészete – művészet-e a színházvezetés?” szekcióban Kiss János, a Győri Balett igazgatója elnökletével olyan művész-menedzser színházvezetők vettek részt, mint Eszenyi Enikő (Vígszínház), Gemza Péter (Csokonai Nemzeti Színház), Kirják Róbert (Móricz Zsigmond Színház), Lőrinczy György (Budapesti Operettszínház), Oberfrank Pál (Veszprémi Petőfi Színház) és Rázga Miklós (Pécsi Nemzeti Színház). A szekcióban részt vevők egyetértettek abban, hogy egy színház működésének sikerét elsődlegesen az elhivatottság és a tehetség határozza meg.

A „Színházi profil- és karakterépítés” szekciót Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója (jobbra) vezette

A „Ki marad a végén? – színházi munkaerőhelyzet” szekció a művészek és a színházi dolgozók foglalkoztatási kérdéseit tekintette át. Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója elmondta, hogy a színházi műszaki dolgozók pályaelhagyása komoly működési nehézséget, kockázatot jelent. Ez Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója szerint is jelentős problémákat okoz.

A konferencia után került sor az Országos Színházi Évadnyitóra, amelynek keretében Schmidt Csaba, Tatabánya Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a vendégeket, majd Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára tartotta meg évadnyitó beszédét. Az évadnyitó gálaest részeként a Kaszás Attila-díjat Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára adta át. Ezt idén Nagy Csongor Zsolt színművész, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagja kapta.

Kapcsolódó Cikkek