2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Szolnok

Könyvszekér érkezett városunkba

Sokan sok helyen elmondták már, hogy a könyvolvasás – bármennyire értékes és hasznos tevékenység – egyre inkább megy ki a divatból. Nos, minderről Veress Mártonnak más a véleménye, és felvette a harcot e trend ellen: egyik fegyvere a könyvszekér, amelyet immár Szolnokon is hadrendbe állított; Kelet-Magyarországon elsőként.

Szombat óda a Hild János tér melletti Agóra közben lehet felkeresni e kulturális „kordét”, ahonnan az egyszeri vásárló mindössze háromszáz forintért juthat tartalmas olvasnivalóhoz.


A mozgalom évekkel ezelőtt indult, Veress Márton kezdeményezésére, aki számíthatott a Közkincs Egyesület és a magyar kormány támogatására is. Az eredeti cél az volt, hogy a nehéz anyagi körülmények között élők is hozzájuthassanak a könyvekhez. Az első ilyen szekeret 2014-ben állították ki Budapesten.

Már az első napon sokan voltak kíváncsiak a könyvszekérre

– Kiemelt célja a kormánynak a kultúra terjesztése, nem véletlen, hogy az ehhez hasonló kezdeményezések mellé áll, és jelentős összeggel támogatja a kulturális intézményeket is – mondta el dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára a Szolnokra érkezett könyvszekér átadásakor.


– Legyen újra élmény az olvasás, terjedjen el újra az olvasás szeretete! Szeretném, ha minél több ember fedezné fel újra az olvasás szeretetét! – hangzott el dr. Kállai Mária köszöntőjében.

– A könyves szekér találkozóhellyé is válhat a szolnokiak életében, ahol az olvasás, a jó könyvek szeretete nagyszerű közösséget is formálhat. Olvassunk minél többen! – mondta az átadáson Szalay Ferenc polgármester.

A kezdeményezés sikerét jelzi, hogy már a megnyitón rengetegen válogattak a könyvek közül.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.