EUR: 327,35 Ft
CHF: 301,59 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Egyéb Szolnok

Könyvszekér érkezett városunkba

Sokan sok helyen elmondták már, hogy a könyvolvasás – bármennyire értékes és hasznos tevékenység – egyre inkább megy ki a divatból. Nos, minderről Veress Mártonnak más a véleménye, és felvette a harcot e trend ellen: egyik fegyvere a könyvszekér, amelyet immár Szolnokon is hadrendbe állított; Kelet-Magyarországon elsőként.

Szombat óda a Hild János tér melletti Agóra közben lehet felkeresni e kulturális „kordét”, ahonnan az egyszeri vásárló mindössze háromszáz forintért juthat tartalmas olvasnivalóhoz.


A mozgalom évekkel ezelőtt indult, Veress Márton kezdeményezésére, aki számíthatott a Közkincs Egyesület és a magyar kormány támogatására is. Az eredeti cél az volt, hogy a nehéz anyagi körülmények között élők is hozzájuthassanak a könyvekhez. Az első ilyen szekeret 2014-ben állították ki Budapesten.

Már az első napon sokan voltak kíváncsiak a könyvszekérre

– Kiemelt célja a kormánynak a kultúra terjesztése, nem véletlen, hogy az ehhez hasonló kezdeményezések mellé áll, és jelentős összeggel támogatja a kulturális intézményeket is – mondta el dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára a Szolnokra érkezett könyvszekér átadásakor.


– Legyen újra élmény az olvasás, terjedjen el újra az olvasás szeretete! Szeretném, ha minél több ember fedezné fel újra az olvasás szeretetét! – hangzott el dr. Kállai Mária köszöntőjében.

– A könyves szekér találkozóhellyé is válhat a szolnokiak életében, ahol az olvasás, a jó könyvek szeretete nagyszerű közösséget is formálhat. Olvassunk minél többen! – mondta az átadáson Szalay Ferenc polgármester.

A kezdeményezés sikerét jelzi, hogy már a megnyitón rengetegen válogattak a könyvek közül.

Kapcsolódó Cikkek

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.