EUR: 327,34 Ft
CHF: 300,76 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Egyéb Hódmezővásárhely

Korsós Ágnes: A polgármesterség egy szakma, amire készülni kell

Dr. Korsós Ágnessel, Hódmezővásárhely nyugdíjas címzetes főjegyzőjével a városban és a város vezetésében történő változásokról beszélgettünk. Több mint 18 éven keresztül dolgozott Hódmezővásárhelyért jegyzőként és már készült a ciklus lejárta után a nyugdíjára, amikor az önkormányzati választásokat követően hirtelen megtudta: elbocsátották.

– Milyen érzés közel két évtizedes munka után hirtelen nyugdíjba menni?


Közel 18 évig végeztem ezt a munkát. Készültem nyugdíjba menni már a mostani ciklus elejétől, de Almási polgármester úr azt kérte, hogy ezt még dolgozzuk együtt végig. Úgy volt, hogy 2020. januártól megyek el nyugdíjba. Ez egy kicsit lerövidült, mert volt egy időközi választás és megszűnt a jogviszonyom.

– Milyen a jó városvezetés ön szerint és ez hogy látszik a városon?


Szerintem a jó városvezetés egyik ismérve, hogy a legszűkebb büdzséből is tud úgy gazdálkodni, hogy mindenre jusson, mindenre legyen elég pénz és mellette azért a lehetséges pályázatokat is figyelembe vegye. Úgy gondolom, azzal, hogy a polgármesteri hivatalból szinte minden vezető elment, meg kell tanulniuk az új embereknek az irányítást. Bizonyos pozíciókban legalább 6-8 hónapot el kell tölteni ahhoz, hogy rendesen átlássák a dolgokat. Ez alól az egyetlen kivétel a polgármester. Én 1989 óta nem találkoztam olyan polgármesterrel, akinek magyarázni kellett volna, hogy mi a feladata. Ez is egy szakma és erre készülni kell. Ha valaki nem készült fel kellően, akkor nagyon könnyen megvezethetik.

Korsós Ágnes, Hódmezővásárhely nyugdíjas címzetes főjegyzője

– Mi az oka a városban lévő megosztottságnak ön szerint?

Szerintem az, hogy már a kampány során annyira fel lett hergelve a város lakossága, hogy egymás ellen fordultak az emberek. Ilyen gyűlöletet még akkor sem tapasztaltam, amikor 1999-ben Rapcsák András polgármester urat felfüggesztették. Manapság nem szeretek kimenni az utcára, és volt egy olyan időszak is, hogy törölni akartam magam a közösségi oldalakról is, mert bele lehet betegedni ebbe a gyűlölködésbe.

– Mit gondol, milyen irányba mehetnek el még a dolgok?

Itt ciklusidő közben történt egy időközi választás. 2014-ben, amikor megalakult a közgyűlés, elfogadtak egy gazdasági programot. A testület ezt a programot kívánja végrehajtani. Ahogy néztem a közgyűlést, a problémák abból adódtak, hogy a képviselő-testület ragaszkodott a 2014-es gazdasági programhoz, míg polgármester úrnak más elképzelései voltak. Ha a ciklusidő kezdetétől tölti be a pozícióját, akkor megint más a helyzet, mert akkor még nincs kialakult koncepciója a testület többségének. Ciklusidőn belül belépni egy olyan társaságba, ami mindenképpen végre kívánja hajtani a korábban meghozott döntéseket, az borzasztó nehéz és a polgármester elsődleges feladata a grémium döntéseinek a végrehajtása. Az elmúlt hónapok alapján minden közgyűlésen volt egy-két téma, amiben vita volt, de a többiben egyhangú döntések születtek. Tehát úgy tűnik, tudnak ők együtt dolgozni, csak le kell ülni és át kell beszélni a dolgokat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Hamzáné Lakó Judit két – az idegenforgalom szempontjából fontos – szervezetet irányít Kecskeméten. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkáraként Kecskemét és a környező települések értékeinek bemutatásáért dolgozik, a Hírös Város Turisztikai Központ szakmai vezetőjeként pedig rendezvényeket szervez a kecskemétiek és az ide látogató vendégek számára.