2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Pécs

Külföldi hallgatók miatt tanulnak nyelvet a PTE-n

Egyre többen tanulnak nyelvet a Pécsi Tudományegyetemen. Már több mint ezer egyetemi dolgozó vett részt olyan nyelvoktatáson, amelyet az ideérkező külföldi hallgatók miatt indítottak. Idén mintegy négyszázan jelentkeztek a speciális képzésre, amelyet alap-, közép- és felsőfokú szinten is meghirdettek Pécsett. 

Ápoló, könyvtáros, valamint ügyvivő szakértő is van azon egyetemi dolgozók között, akik munka mellett ülnek az iskolapadba nyelvet tanulni.

– Szerintem nagyon jó, hogy az egyetem erre lehetőséget ad, viszonylag jó körülmények között, figyelembe véve az ember munkaidejét, úgyhogy ezért gondoltam, mindenképpen szeretnék a képzésre jelentkezni – mondta Soós Kinga.
A kurzusok angol, német, idén először pedig spanyol és horvát nyelven is zajlanak. Egy-egy órán szóba kerül, hogyan kell helyesen e-mailt írni, segítenek egy konferencia megszervezésében, de akár egy prezentáció idegen nyelven való elkészítéséhez is támpontokat adnak.
A képzések már két éve zajlanak, de sikerük töretlen. Ennek oka nem más, mint hogy egyre több külföldi hallgató érkezik a Pécsi Tudományegyetemre, és szükség van a nyelvtudásra.
– A külföldi hallgatók létszáma most már 4000 felett van, ezért is fontos, hogy a hallgatókat ne csak a tanóráikon, hanem azokon kívül is tudjuk segíteni. Gondolok itt akár egy könyvtárlátogatásra, a napi ügyes-bajos dolgok intézésére – mondta Koltai Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékáni megbízottja. Aki szeretne, a képzés végén nyelvvizsgát is tehet. Magyarországon egyébként Pécs mellett más egyetemen szintén zajlanak hasonló speciális, szaknyelvi képzések a hazánkba érkező külföldi egyetemisták nagy száma miatt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.