2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Egyéb Pécs

Külföldi hallgatók miatt tanulnak nyelvet a PTE-n

Egyre többen tanulnak nyelvet a Pécsi Tudományegyetemen. Már több mint ezer egyetemi dolgozó vett részt olyan nyelvoktatáson, amelyet az ideérkező külföldi hallgatók miatt indítottak. Idén mintegy négyszázan jelentkeztek a speciális képzésre, amelyet alap-, közép- és felsőfokú szinten is meghirdettek Pécsett. 

Ápoló, könyvtáros, valamint ügyvivő szakértő is van azon egyetemi dolgozók között, akik munka mellett ülnek az iskolapadba nyelvet tanulni.

– Szerintem nagyon jó, hogy az egyetem erre lehetőséget ad, viszonylag jó körülmények között, figyelembe véve az ember munkaidejét, úgyhogy ezért gondoltam, mindenképpen szeretnék a képzésre jelentkezni – mondta Soós Kinga.
A kurzusok angol, német, idén először pedig spanyol és horvát nyelven is zajlanak. Egy-egy órán szóba kerül, hogyan kell helyesen e-mailt írni, segítenek egy konferencia megszervezésében, de akár egy prezentáció idegen nyelven való elkészítéséhez is támpontokat adnak.
A képzések már két éve zajlanak, de sikerük töretlen. Ennek oka nem más, mint hogy egyre több külföldi hallgató érkezik a Pécsi Tudományegyetemre, és szükség van a nyelvtudásra.
– A külföldi hallgatók létszáma most már 4000 felett van, ezért is fontos, hogy a hallgatókat ne csak a tanóráikon, hanem azokon kívül is tudjuk segíteni. Gondolok itt akár egy könyvtárlátogatásra, a napi ügyes-bajos dolgok intézésére – mondta Koltai Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékáni megbízottja. Aki szeretne, a képzés végén nyelvvizsgát is tehet. Magyarországon egyébként Pécs mellett más egyetemen szintén zajlanak hasonló speciális, szaknyelvi képzések a hazánkba érkező külföldi egyetemisták nagy száma miatt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.