EUR: 321,69 Ft
CHF: 281,81 Ft
2018. november 16., péntek
Ödön

Egyéb Pécs

Lánya miatt kezdett nyúltenyésztésbe

A pécsi Kovács Dezső, ha nem egy olajcég területi képviselőjeként járja a megyét, akkor a nyulakhoz vonul el. De nem csak azért, hogy simogassa őket. Tenyészti, és ha lehetősége van rá, ajándékba is adja. Magát pedig csak úgy hívja: a pécsi hobbinyulász. 

Dezső lánya kilencéves volt, amikor húsvétra kapott egy nyulat. Ezzel viszont fenekestül felfordult a családfő élete is. Füles, a család első nyuszija hatalmas lökést adott ahhoz, hogy a pécsi férfi a városi lét mellett nyúltenyésztésbe fogjon.


A nyulak is taníthatóak

– Füles nem a vágóhídra ment, hanem családot kapott. Mi pedig egy teljesen új életfelfogást. Talán bennem is ekkor kezdődött el valami, ami aztán megváltoztatta az életemet és az állatok felé terelt – mondja Dezső.

A kereskedelemben dolgozó férfinál az otthoni nyúltartás több lett szimpla hobbinál, ekkor kezdett a tenyésztésükbe.


– A nyuszik között igazán kikapcsol az ember, és szinte már családtagként foglalkozom az állatokkal. Mi nem vágóhídra termelünk a nagy haszon reményében, hanem azért csináljuk, mert szeretjük csinálni – mondja Dezső.

Dezsőt édesapja is segíti, aki nyugdíjas kora ellenére látja el a mindennapi feladatokat, emellett pedig szívesen elüldögél az ugrabugráló cukiságok között, akik egyébként úgy viselkednek, mint a macskák és kutyák.

Egy olajcég területi képviselője Dezső, aki heti pár órára dobja a városi létet

– Itt meg kell említenem a lányom és a család kedvencét, Rudit, akit előbb neveztünk el, mint hogy tudtuk volna a nemét. Természetesen lány volt. Ő a panelban a lányom szobájában lakott szabadon. Semmit sem rágott szét, és mindig egy bizonyos helyre végezte a dolgát, sehova máshova. Felugrott az ágyra, hasra dobta magát és akkor simizni kellett. Ő volt a legokosabb nyuszink – mondja Dezső.

A nyúltenyésztő az állatok jótékony hatását másokkal is megosztja. Rengeteg adománynyuszival próbál segíteni, így olyan helyekre is eljutnak az állatok, ahová egyébként nem.

– Volt már rá példa, hogy egy egészségház felújítása kapcsán ajánlottunk fel nyuszit, és aki adományozott, hazavihette az állatot. Mondanom sem kell, hogy sikerük volt a kisnyusziknak – mondja Dezső.

És hogy a nyulak pótolhatják-e a kutyákat és macskákat? Dezső válasza: nagyon sok törődéssel, odafigyeléssel a nyúl is tanítható, és egyre többen választják a tapsifüleseket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.