2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Egyéb Pécs

Lánya miatt kezdett nyúltenyésztésbe

A pécsi Kovács Dezső, ha nem egy olajcég területi képviselőjeként járja a megyét, akkor a nyulakhoz vonul el. De nem csak azért, hogy simogassa őket. Tenyészti, és ha lehetősége van rá, ajándékba is adja. Magát pedig csak úgy hívja: a pécsi hobbinyulász. 

Dezső lánya kilencéves volt, amikor húsvétra kapott egy nyulat. Ezzel viszont fenekestül felfordult a családfő élete is. Füles, a család első nyuszija hatalmas lökést adott ahhoz, hogy a pécsi férfi a városi lét mellett nyúltenyésztésbe fogjon.


A nyulak is taníthatóak

– Füles nem a vágóhídra ment, hanem családot kapott. Mi pedig egy teljesen új életfelfogást. Talán bennem is ekkor kezdődött el valami, ami aztán megváltoztatta az életemet és az állatok felé terelt – mondja Dezső.

A kereskedelemben dolgozó férfinál az otthoni nyúltartás több lett szimpla hobbinál, ekkor kezdett a tenyésztésükbe.


– A nyuszik között igazán kikapcsol az ember, és szinte már családtagként foglalkozom az állatokkal. Mi nem vágóhídra termelünk a nagy haszon reményében, hanem azért csináljuk, mert szeretjük csinálni – mondja Dezső.

Dezsőt édesapja is segíti, aki nyugdíjas kora ellenére látja el a mindennapi feladatokat, emellett pedig szívesen elüldögél az ugrabugráló cukiságok között, akik egyébként úgy viselkednek, mint a macskák és kutyák.

Egy olajcég területi képviselője Dezső, aki heti pár órára dobja a városi létet

– Itt meg kell említenem a lányom és a család kedvencét, Rudit, akit előbb neveztünk el, mint hogy tudtuk volna a nemét. Természetesen lány volt. Ő a panelban a lányom szobájában lakott szabadon. Semmit sem rágott szét, és mindig egy bizonyos helyre végezte a dolgát, sehova máshova. Felugrott az ágyra, hasra dobta magát és akkor simizni kellett. Ő volt a legokosabb nyuszink – mondja Dezső.

A nyúltenyésztő az állatok jótékony hatását másokkal is megosztja. Rengeteg adománynyuszival próbál segíteni, így olyan helyekre is eljutnak az állatok, ahová egyébként nem.

– Volt már rá példa, hogy egy egészségház felújítása kapcsán ajánlottunk fel nyuszit, és aki adományozott, hazavihette az állatot. Mondanom sem kell, hogy sikerük volt a kisnyusziknak – mondja Dezső.

És hogy a nyulak pótolhatják-e a kutyákat és macskákat? Dezső válasza: nagyon sok törődéssel, odafigyeléssel a nyúl is tanítható, és egyre többen választják a tapsifüleseket.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.