2018. november 20., kedd
Jolán

Egyéb Ózd

László nagy álma volt az önálló gazdálkodás

Gyermekkorától érdeklődik a mezőgazdaság iránt, a szakirányú technikusi oklevél megszerzése után egy évvel pedig egyéni vállalkozásba kezdett. Egyelőre bérelt földterületen, bérelt gépekkel dolgozik, a megtermelt javakat pedig a viszonteladók kizárásával igyekszik eljuttatni a megrendelőhöz. Az őszi teljes betakarítás előtt ifj. Széplaky László Zoltán úgy értékel, közepes évet fog zárni.

Az MNVH Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelőse, dr. Csuzda Gábor feladatul kapta a fiatal vállalkozók munkájának nyomon követését, de segítséget nyújt az adódó pályázatok kidolgozásában és menedzselésében is. A közelmúltban Sajópüspökiben járt, ahol ifj. Széplaky László Zoltán fiatal vállalkozó gazdaságáról kapott információkat, amelyeket megosztott lapunkkal.


Széplaky László mintegy négy évtizede vezeti Sajópüspökiben a Sajó-Agrár Zrt.-t. Mellette sajátította el fia az agrárszakma alapjait, amit vállalkozásában másodállásban hasznosít. Főmunkaidőben a cégnél a termelési folyamatokban vesz részt, de közben logisztikai területen tanulmányokat folytat. Emellett egy folyamatosan bővülő szarvasmarha-tenyészet munkájába is bekapcsolódott. Charolais fajtát tenyésztenek, ami egy kiváló minőségű végterméket adó húsmarha. Célja, hogy a Sajó völgyében a termőföldtől a vásárlókig, az éttermek konyhájáig eljuttassa a kiváló minőségű termékeket. Burgonyavár név alatt az egyik közösségi oldalon is jelen van, ezzel is népszerűsítve a fiatalok körében ezt az életformát.

Fő tevékenysége a szántóföldi növénytermesztés (kukorica, búza, szója termesztése vetésforgóban), továbbá a kertészeti termelés (burgonya). Sajópüspöki térségében gazdálkodik, a megtermelt növényeket pedig étkezésre és takarmányként is hasznosítja. A burgonyát vállalkozása segítségével, innovatív csatornákon keresztül értékesíti. Piaci pozíciója kedvező, ugyanis a térségben kevesen foglalkoznak üzletszerűen burgonyatermesztéssel és -értékesítéssel. Hosszabb távú tervei között szerepel termőterületének bővítése és megcélozta egy burgonyafeldolgozó üzem létesítését is.


Fotó: Lokál
Csuzda Gábor (balra) és Széplaky László határszemlét tart a Sajó-völgyben

A VP2-6.1.1-16 A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás c. pályázati felhívás segítségével szeretné megvalósítani gyerekkori álmát. Édesapja irányításával a Sajó-Agrár Zrt. mintegy 40 éve termel magyar nemesítésű burgonyafajtákat és kiváló paraméterekkel rendelkező búzafajtákat. Ezt a hagyományt szeretné folytatni, bővítve vállalkozását, újfajta termelési módszerekkel alkalmazkodva a klímaváltozás kihívásaihoz. Új munkagépek megvásárlásával innovatív, környezetbarát technológia bevezetését tervezi, melynek segítségével versenyképességét jelentősen tudná javítani.

Fotó: lokál
A fiatal vállalkozó elégedett az idei burgonyaterméssel

Széplaky László Zoltán sztorija sikertörténet, hiszen az ország egy kevésbé fejlett régiójában eredményesen viszi tovább a családi hagyományokat. Kérdésünkre elmondta, hogy az idén jó minőségű burgonyát takarított be, a búza minősítése folyamatban van, aminek termése nem érte el az átlagot, a kukorica és a szója aratása pedig a következő hetekben kezdődik.

Fotó: Lokál
A mezőgazdasági erőgépekre megszerzett jogosítványának nagy hasznát veszi

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.