2019. január 18., péntek
Piroska

Budapest XV.kerület

László Tamás: Szövetséget kötünk az iskolákkal!

László Tamás, a Fidesz–KDNP kerületi polgármesterjelöltje kijelentette, hogy az időközi választások megnyerése esetén felelős önkormányzatként hosszú távú, kiszámítható új szövetséget dolgoznak  ki és valósítanak meg a kerületi iskolákkal, óvodákkal és bölcsődékkel.


– Az oktatás, nevelés, a jövő generációjának előmenetele a legfontosabb céljaink közé tartozik – mondta László Tamás. – Fontos a környezet, az épület, az udvar, a felszereltség és nagyon fontos az a személyes gondoskodás, nevelés, oktatás, amit egy életre magával visz gyermekünk. Mindebben nagy szerepe van a kerületi önkormányzatnak. Véleményünk szerint az iskolákat nem „vitte el” az állam, ahogyan azt a balliberális kerületvezetés állandóan hangoztatja, azok itt vannak, sőt a mi tulajdonunkban vannak, a mi gyerekeink járnak ide, a mi pedagógusaink oktatják, nevelik őket, a mi családjaink örömeiben és gondjaiban részesedünk ezen intézmények által. Az iskola számunkra nem hatalmi kérdés, hanem mindenekelőtt szolgálat.


László Tamás hozzátette, amikor 2010-ben polgármesterként átvette a kerületet a baloldaltól, szinte az összes bölcsőde-, óvoda-, iskolaépület lepusztult volt, ám négy év alatt rengeteg intézmény újult meg. 
– 2014-ben ismét a baloldal vette át a kerület működtetését. Az azóta eltelt négy évben kevés felújítást látok az óvodák, bölcsődék körében, mindössze a Páskomparki és a Micimackó óvoda és egy bölcsőde felújítása történt meg, az is  méltatlan és meddő viták kereszttüzében. Idén nyáron a Kontyfa bölcsőde részleges felújítását kezdték meg, de jelentős késéssel. 

A polgármesterjelölt beszélt az állam, az iskola és az önkormányzat viszonyáról is.
– Az állam számos eszközzel támogatja az iskolakezdést, közöttük említjük az 1–9. osztályosok számára ingyenesen nyújtott tankönyvcsomagokat, a felsőbb osztályokban pedig a rászorultak számára ingyenes a tankönyv. Ezenkívül kiemelten fontos cél a gyermekétkeztetés támogatása, amire évről évre jelentősebb forrást biztosít az állam, 2019-ben 79 milliárdot. Az Észak-pesti Tankerületi Központ több százmillió forint értékben a kerület iskoláiban is számos fejlesztést hajtott végre. Ezeket az állami törekvéseket szeretnénk finanszírozni iskoláink felújítási, fejlesztési támogatásával. 
Amennyiben engem választanak meg polgármesternek, szeptember 30-án a kerületiek, az új szövetségünk jegyében el fogom érni, hogy elsőként a két gimnáziumunk, a Dózsa és a László Gyula felújítását minimum 150-200 millióval támogassa az önkormányzat, így véleményem szerint könnyebben lehet további állami forrást szerezni. A jelenlegi kerületvezetés iskolakezdési támogatást szavazott meg az elsősök számára – ezt természetesen mi is megszavaztuk, sőt ezt még én kezdeményeztem korábban –, mi azonban ennél többet szeretnénk adni az iskolásoknak. Felül kívánjuk vizsgálni az ösztöndíjrendszerünket, a pedagógusok továbbképzését is támogatni kívánjuk saját szervezéssel és támogatással egyaránt. Az elmúlt években sok keserűséget okozó jubileumi jutalmazás rendszerét is vissza kívánjuk állítani. Az iskolai étkeztetést az önkormányzat biztosítja, ennek minőségét folyamatosan emelni szeretnénk. Számunkra az iskolák ügye nem kampánytéma, hanem folyamatosan a szívügyünk, a mindennapjaink szerves része.


Kapcsolódó Cikkek

 • Budapesten koncertezik a Linkin Park alapítója

  Budapesten koncertezik a Linkin Park alapítója

  Mike Shinoda, a Linkin Park alapítója, énekese, dalszerzője és zenei producere 2019 tavaszán a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet. A zenész Chester Bennington halála óta a művészetekbe menekült, az eredmény pedig a kritikusok által is elismert szólólemez, a Post Traumatic lett, amelynek vizuális részét is Shinoda maga filmezte és festette.

 • Tárolót a társasházakba!

  Tárolót a társasházakba!

  Pályázat útján szerezhetnek pénzt Belváros-Lipótváros társasházai, ha kerékpártárolót szeretnének létesíteni az ingatlanon belül.

 • Budapest madártávlatból

  Budapest madártávlatból

  Lenyűgöző légi felvételeivel meghódította a közösségi oldalakat, kedvenc témája Budapest, madártávlatból megörökítette már a főváros számos jellegzetes helyszínét, de szívesen csinál képeket sokfelé Magyarországon és szerte a világban.