2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Érd

Lecsófesztivál a Parkvárosban

Közösségeket megmozgató, hangulatos, zenével, tánccal, mozgással, evéssel, ivással fűszerezett nyári program – ez volt a lecsófesztivál, meg persze több más is. Az érdi nyugdíjasok rendezték, immár harmadik alkalommal, és a felvidéki testvérváros, Léva is képviseltette magát négy csapattal.

A napközis tábor parkja hangulatos környezetet kínált a lecsófesztiválhoz

Már délelőtt sercegett a szalonnadarabokból kiolvadt zsír, pörkölődött a hagyma, sült a felaprított paprika és paradicsom. Illatoztak a bográcsok, a mellettük sürgölődő főzőcsapatok pedig nem győzték sorolni, miért az övék lesz a legízletesebb, a legkülönlegesebb, és hogy mi mindent raktak bele – nem mindennapi lecsóreceptekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők. Mert azért nem mindennap készítünk a konyhánkban a hagyományos mellett nemcsak tojásos, hanem babos, tarhonyás, gombás, kolbászkarikás, sőt zöldséges lecsót. Valamennyi receptnél talán csak a szalonnából kisütött zsír, meg a nem túl csípős, de azért némileg erős piros paprika volt ugyanaz.


Megfelelő kavarás, jó hangulat – ez is a recept része

A felhasznált anyagok csak szigorúan meghatározott mennyiségben kerülhettek be a bográcsba
Fotók: Boros Sándor

Készültek tehát a lecsók a parkvárosi napközis tábor területén tucatnyinál is több bográcsban, és közben az is kiderült – talán nem olyan meglepő –, hogy a hagyományos konyhának a Felvidéken is része a lecsó. Bár ahogy főzés közben az onnan érkezett vendégek elmondták, inkább alapnak készítik a tartalmasabb ételek alá.

A zsűri döntését Simó Károly alpolgármester, az Idősügyi Tanács vezetője hirdette ki

Pontban déli tizenkettőkor kezdődött zsűrizés. Az elnök, Simó Károly alpolgármester, az Idősügyi Tanács vezetője kihirdette az eredményt. Első lett a Volán Nyugdíjas Klub, második a Lévai egyes számú Nyugdíjas Klub, harmadik pedig az Életmód Klub.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.