2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Egyéb Szeged

Lerombolt szegedi futballpályák nyomában

A szegedi futball ünnepére készülve megemlékezünk városunk lerombolt focipályáiról, a korszak legmodernebb stadionjának számító SZAK-pályától egészen a futballtörténelmi jelentőségű meccsnek otthont adó Postás-pályáig.

1912-ben a gazdag mecénás, Bástyai Holczer Tivadar jóvoltából elkészült a korszak egyik legmodernebbnek számító stadionja, az újszegedi SZAK-pálya.


A SZAK-pálya

Az egykori UTC-pálya

A Postás-pálya

A lelátó a Szőregi út felőli oldalon volt, a ma is meglévő házsor mögött. A beléptetőkapu és a pénztár a betonkerítésen volt, ott, ahol most a körúton a buszmegálló van. A stadion nézőcsúcsát az 1948. szeptember 26-án 12 ezer néző előtt rendezett Szegedi AK–Ferencvárosi TC-összecsapás tartotta, amelyet a zöld-fehérek nyertek 7-0-ra. 1979-ben a SZAK-pályát egyesítették a Kisstadionnal, ekkor bontották le a tribünt, és rövidítették meg a füves pályát, amelynek a végébe betonos kézilabdapálya került. A SZAK-pályával szemben, a mai Sportcsarnok területén volt az UTC-pálya, amelyet 1967-ben számoltak fel.

Egyetemi stadion az Ady téren


„Jelentette a Délmagyarország, hogy az új egyetemi stadion a Szukováthy-téren (mai nevén Ady tér – szerk.) épül fel. Hogy a munkálatok mikor fejeződnek be, illetve mikor lesz használható állapotban az egyetemi stadion, erre a kérdésre nehéz lenne feleletet adni. Annyi bizonyos, hogy az építkezéshez már hozzákezdtek. (…) Nagy gondot okoz a vezetőknek a futballpálya elhelyezése. A stadion körzete ugyanis annyira kicsi, hogy azon a mai állapotban nem lehet olyan méretű játékteret építeni, amelyik az NB-s méreteknek megfelel.” – áll a Délmagyarország 1941. szeptember 17-ei számában.

A futballpálya végül elkészült, és egészen a 70-es évek közepéig szolgálta a város sportéletét, akkor átalakították: az addigi nagypálya helyén több kisebb grundot hoztak létre. Az Ady téri sporttelep sorsa 2001-ben pecsételődött meg, amikor a városvezetés úgy döntött, hogy a helyére építi fel a József Attila Tanulmányi és Információs Központot.

Délép-pályából Gellért szabadidőközpont

A Délép SC az 1949-es alapításától egészen az 1985-ös megszűnéséig a Szőregi út 81. szám alatt, a Délép-pályán játszotta a mérkőzéseket. A 90-es évek közepén dr. Gellért Ákos lett a sportközpont tulajdonosa és névadója, majd 1996-ban kialakította Magyarország egyik legszebb teniszközpontját az egykori Délép-pálya helyén.

Történelmi meccs a Postás-pályán

Sajnos a Postás-pályáról nagyon kevés adat lehelhető fel az interneten, így a pontos átadásáról sem tudunk információval szolgálni. Ugyanakkor a szegedi futball életében egy történelmi mérkőzésnek adott otthont a sporttelep, ugyanis 2005-ben itt játszotta 100 néző előtt első hivatalos meccsét az FK 1899 Szeged. A 2,5 hektáros komplexumot 2007-ben adta el a Magyar Posta a Győri kft.-nek. Rá egy évre merült fel, hogy a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. itt építi fel szervizközpontját, autószalonját, és a terület átminősítéséért cserébe hat műfüves focipályát alakít ki Szegeden, több mint 120 millió forintértékben. A válság közbeszólt, így nem épült meg a központ és a tervezett sportpályák sem. A Postás-pályát 2013-ban lebontották, a helye pedig napjainkban teljesen elhagyatottan áll.

A vándorló Kinizsi

A Móravárosi Kinizsi legelső pályája – ahol a legendás Sándor Csikar kezdte pályafutását – a mai Vám tér külső szélén, az Alsóvárosi temető közelében volt. 1989-ben, amikor a Szent István térről a Cserepes sorra költözött a KGST-piac, a Kinizsi áttette székhelyét a Horgosi úti Pick Szeged SC sporttelepre, ahol egészen az 1999-es megszűnéséig játszotta hazai meccseit.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Elektromos autógyár Ózdon?

  Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

 • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.

 • Balett a parkban

  Balett a parkban

  A Miskolci Balett táncosai is, akik Miskolc város napja és a közösségek hetének alkalmából szabadtéri táncimproviázciót mutattak be a Bársony János utcában.