2018. november 18., vasárnap
Jenő

Egyéb Kecskemét

Letették a dióda-lézerközpont alapkövét

Dióda-lézerközpont épül Kecskeméten a Neumann János Egyetemen. A közelmúltban tartották a projekt ünnepélyes megnyitóját, valamint letették a készülő központ alapkövét is. A projektgazdák 518,1 millió forint uniós és hazai forrást nyertek a beruházásra. A 100 százalékos támogatás vissza nem térítendő.

​A több mint félmilliárdos projekt keretében olyan technológiai fejlesztésére és gyakorlati alkalmazására kerül sor, ami a jármű-, a gép-, az elektromos és az elektronikai ipar területén is hasznosítható lesz.


Az ünnepélyes alapkőletétel alkalmából Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere, Finta Zita kancellár és dr. Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Kft. ügyvezetője köszöntötték a megjelenteket. A fejlesztést dr. Weltsch Zoltán tanszékvezető, projektmenedzser és Lenkeyné dr. Bíró Györgyvér, a Bay Zoltán Kft. divízió igazgatója mutatták be.

Elhangzott: a beruházás során egy új alap- és alkalmazott kutatási lézerlaboratórium kialakítása a cél. A laboratórium a technika mai állásának megfelelően élvonalbeli, hazánkban pedig – újdonságánál fogva – hiánypótló. A kutatóhely három fő egysége: optikai szálban vezetett, nagy teljesítményű direktdiódás megmunkáló központ, optikai szálvezetés nélküli direktdiódás megmunkáló központ és impulzuslézeres szubtraktív mikromegmunkáló központ.


A pályázatot 2016-ban adta be a Neumann János Egyetem és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit kft. közösen, és a projekt megvalósítása már 2017-ben elkezdődött. A kivitelezésre három év áll rendelkezésre, vagyis 2019 végére adják át berendezésekkel együtt az épületet.

– A dióda-lézerközpontban az elsődleges célunk természetesen az oktatásunk színvonalának növelése, ugyanakkor nagyon szeretnénk itt kutatási tevékenységeket is végezni a saját oktatóink és hallgatóink, valamint külsős kutatók bevonásával is. Reméljük, hogy meg fog valósulni a térségben a közép- és kisvállalkozások bevonásával egy felsőoktatási és versenyképességi együttműködés is, amellyel bővíteni tudjuk a kutatási területeinket – mondta Finta Zita kancellár.

Alapvetően két fő területen szeretnék hasznosítani a dióda-lézercentrumot: az ipari, alkalmazott kutatás területén, valamint a szakemberhiány pótlására.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.