2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Nagykanizsa

Levetkőzni a görcsösséget

Az anyatejes táplálás az élet alapja, ezért rendkívül fontos és meghatározó. Erre hívta fel a figyelmet a szoptatás világnapján a Magyar Védőnők Egyesülete és a kanizsai egészségügyi alapellátási intézmény.

A rendezvényen Dénes Sándor polgármester arról is beszélt, hogy a gyerekek jelentik egy város és az ország jövőjét, és ha ők nem egészségben nőnek fel, akkor a jövő sem lehet túl fényes. Ezért is fontos az anyatejes táplálás, amely nemcsak biológiai, hanem érzelmi kapcsolatot is jelent.


A világnapi programon kiderült, hogy Kanizsán az édesanyák közel 40 százaléka legalább hat hónapig szoptatja gyermekét, ami ugyan megfelel az országos aránynak, de a helyi szakemberek azért dolgoznak, hogy ez az adat idővel 50 százalék fölé emelkedjen.

Az édesanyákat és csöppségeiket programok is várták a világnapon (Fotó: Gergely Szilárd)

– A szoptatás ösztönös tevékenység, emiatt a természeti népeknél nem is okoz gondot – fogalmazott Stimeczné dr. György Bernadette, az Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetője, hozzátéve, a nyugati kultúrákban az jelenti a gondot, hogy már ebben is túlságosan tudatosak akarunk lenni. Úgy fogalmazott, a psziché nagyban befolyásolja a szoptatást, és ha az anyuka nyugtalan, stresszes, azt a baba is megérzi. A szakember azt tanácsolta, az esetleges görcsösséget le kellene vetkőzni, akár segítséggel is, és újra előhívni az ösztönöket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.