EUR: 322,18 Ft
CHF: 283,51 Ft
2018. november 15., csütörtök
Albert, Lipót

Egyéb Nagykanizsa

Levetkőzni a görcsösséget

Az anyatejes táplálás az élet alapja, ezért rendkívül fontos és meghatározó. Erre hívta fel a figyelmet a szoptatás világnapján a Magyar Védőnők Egyesülete és a kanizsai egészségügyi alapellátási intézmény.

A rendezvényen Dénes Sándor polgármester arról is beszélt, hogy a gyerekek jelentik egy város és az ország jövőjét, és ha ők nem egészségben nőnek fel, akkor a jövő sem lehet túl fényes. Ezért is fontos az anyatejes táplálás, amely nemcsak biológiai, hanem érzelmi kapcsolatot is jelent.


A világnapi programon kiderült, hogy Kanizsán az édesanyák közel 40 százaléka legalább hat hónapig szoptatja gyermekét, ami ugyan megfelel az országos aránynak, de a helyi szakemberek azért dolgoznak, hogy ez az adat idővel 50 százalék fölé emelkedjen.

Az édesanyákat és csöppségeiket programok is várták a világnapon (Fotó: Gergely Szilárd)

– A szoptatás ösztönös tevékenység, emiatt a természeti népeknél nem is okoz gondot – fogalmazott Stimeczné dr. György Bernadette, az Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetője, hozzátéve, a nyugati kultúrákban az jelenti a gondot, hogy már ebben is túlságosan tudatosak akarunk lenni. Úgy fogalmazott, a psziché nagyban befolyásolja a szoptatást, és ha az anyuka nyugtalan, stresszes, azt a baba is megérzi. A szakember azt tanácsolta, az esetleges görcsösséget le kellene vetkőzni, akár segítséggel is, és újra előhívni az ösztönöket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.