EUR: 325,91 Ft
CHF: 296,66 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb Nagykanizsa

Levetkőzni a görcsösséget

Az anyatejes táplálás az élet alapja, ezért rendkívül fontos és meghatározó. Erre hívta fel a figyelmet a szoptatás világnapján a Magyar Védőnők Egyesülete és a kanizsai egészségügyi alapellátási intézmény.

A rendezvényen Dénes Sándor polgármester arról is beszélt, hogy a gyerekek jelentik egy város és az ország jövőjét, és ha ők nem egészségben nőnek fel, akkor a jövő sem lehet túl fényes. Ezért is fontos az anyatejes táplálás, amely nemcsak biológiai, hanem érzelmi kapcsolatot is jelent.


A világnapi programon kiderült, hogy Kanizsán az édesanyák közel 40 százaléka legalább hat hónapig szoptatja gyermekét, ami ugyan megfelel az országos aránynak, de a helyi szakemberek azért dolgoznak, hogy ez az adat idővel 50 százalék fölé emelkedjen.

Az édesanyákat és csöppségeiket programok is várták a világnapon (Fotó: Gergely Szilárd)

– A szoptatás ösztönös tevékenység, emiatt a természeti népeknél nem is okoz gondot – fogalmazott Stimeczné dr. György Bernadette, az Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetője, hozzátéve, a nyugati kultúrákban az jelenti a gondot, hogy már ebben is túlságosan tudatosak akarunk lenni. Úgy fogalmazott, a psziché nagyban befolyásolja a szoptatást, és ha az anyuka nyugtalan, stresszes, azt a baba is megérzi. A szakember azt tanácsolta, az esetleges görcsösséget le kellene vetkőzni, akár segítséggel is, és újra előhívni az ösztönöket.

Kapcsolódó Cikkek