EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Sopron

Magyar Arany Érdemkereszt Zentai László Zoltánnak

Komoly állami elismerést vehetett át Zentai László Zoltán az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából Rétvári Bencétől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárától. A Soproni Füzetek főszerkesztője Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Dolgozószobájában újabb írásokra készül Zentai László
Fotó: Zentai Zsuzsa

– Hogyab fogadta a kitüntetést?
– Nyeltem egy nagyot és azt mondtam: augusztus 1-jén volt 45 éve, hogy beálltam közszolgának. Ezt a munkát ismerte el Orbán Viktor miniszterelnök úr előterjesztésére Áder János köztársasági elnök úr. Ma is szolgálom az embereket, nyugdíjas kormányzati főtisztviselőként, nyugdíj- és szociális szakértőként ma is bejárok a „nagy házba”, a magyar Fehér Házba, a Jászai Mari tér pesti hídfőjénél. Még az irodám is az eredeti, nem rekvirálták, csodálatos emberek vesznek körül, akik fiatalként tanulni akarnak, és én tanítani akarom őket a szakmára. Boldog voltam, mert ezt is Sopronnak, a soproni embereknek, hajdanvolt barátaimnak, kedves ismerőseimnek és nem utolsósorban feleségemnek adhatom. Mert jó adni, jobb, mint kapni!


Zentai László maradandót alkotott a közszolgálati pályán
Fotó: Pap Csaba

– Mit gondol, mivel érdemelte ki az elismerést, és egyáltalán kiknek jár?
– Jó kérdés. Szerintem egy ilyen magas szintű elismerés nem jár senkinek. Tehát nem hasonlítható egy járandósághoz, mert azok kaphatják, akik tettek az emberekért, a hazájukért, nem sodródtak a többséggel, hanem valami kiemelkedő jelentőségű dologgal ajándékozták meg környezetüket. Hosszú közszolgálati életpályám egyik legjelentősebb tevékenysége, ha úgy tetszik álma volt, hogy olyan dolgot alkossak, amely sok ember életkörülményein változtathat. Így álmodhattam meg a Nők 40 programot, amelyet a politika felkarolt és amely lehetővé tette, hogy a nők jóval a nyugdíjkorhatár előtt, 40 év munkaviszony után elmehetnek rendes öregségi nyugdíjba. 2011. január 1-je óta közel 230 ezer hölgy élhetett ezzel a lehetőséggel. A 2010-ben hivatalba lépő Orbán-kormány tette lehetővé, hogy a fiatal nagymamák nyugdíjasként segítsék a többgenerációs családmodellt.
– Mire sarkallja ez a kitüntetés?
– Szeretném még odaadóbban és most már az írás eszközeivel, talán a fegyvereivel szolgálni az embereket. Még nagyobb alázattal fogom megírni azokat a könyveket, amelyeket minisztériumi főosztályvezetőként, vezető kabinettitkárként, kormányzati főtisztviselőként – éppen a közszolgálat mellett – nem tehettem meg. Persze mindezt a szülővárosomért, Sopronért teszem. Az utolsó leheletemig őt akarom szolgálni!
– Jelenleg mi a fő csapásirány az életében?
– Közreadni azokat az írásaimat, amelyeket még most fogok megírni. A Magyar Arany Érdemkereszt erre is kötelez. Hiszem, hogy az írással is hazámat, szűkebb szülővárosomat szolgálhatom.

Megérdemelte a rangos állami kitüntetést
Fotó: ZL

Komoly állami kitüntetésben részesült a költő, író
Fotó: ZL

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.