EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb Nagykanizsa

Majdnem eltoltam

Bemutatták Lendvai Kristóf új kisjátékfilmjét. A kanizsai premieren kitörő siker és vastaps fogadta a Majdnem eltoltam című alkotást, amely néhány nappal korábban különdíjat kapott a 25. Országos Diákfilmszemlén.

Lendvai Kristóf, a Batthyány Lajos Gimnázium 16 éves tanulója nem ma kezdte a filmes szakmát. Ahogyan a Lokál Extra tavaly júniusban megírta, az ifjú író és rendező korábban már nyolc alkotást készített, legutóbb egy 1920-as kanizsai történetről, egészen pontosan Peschek Ignácról, a pénzhamisító muzsikusról forgatott játékfilmet. Azt, mint az előzőeket is, amatőr szereplőkkel. A Majdnem eltoltammal azonban szintet lépett, ugyanis profi színészekkel, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészeivel dolgozott együtt.


– Ezt nem lehet az előző filmjeimhez hasonlítani, azokhoz képest óriási kaliberű vállalkozás – mondja Kristóf. – Már a múlt nyáron gondolkodtam egy filmötleten, aztán elkészült a forgatókönyv. A próbák április végén kezdődtek, a forgatás pedig június elején. Olyan történetben gondolkodtam, amely bemutatja, hogy az értékveszteség mennyire megváltoztathatja az embert, de ebben a helyzetben is fontos, hogy felismerjük a jót és meghozzuk a helyes döntéseket.

Három napon át nonstop forgattak, középen Lendvai Kristóf író-rendező (Fotó: Seres Péter)

A film komoly társadalmi és családi problémákat feszeget, de azért humorral kellően átitatva. A középpontban egy az édesanyját elvesztő gimnazista fiú (Herold Levente) áll, aki egyedül él tanár édesapjával (Hertelendy Attila). Az apánál rákot diagnosztizálnak, ám nem tudja, miként közölje ezt kamasz fiával, akivel ráadásul nem a legjobb a viszonya. A fiú osztályába érkező új lány (Kovács Fruzsina), illetve egy kórházban végződő rosszullét kell ahhoz, hogy megható módon rendeződjön apa és fia kapcsolata. A történetben fontos helye van a zavartságában félreérthetően fogalmazó doktornőnek (Debrei Zsuzsanna), a diákok életét megnehezítő tanárnak (Kiss Ernő), valamint a fiú barátjának (Katona Levente) is.


– A felkérés után talán két másodpercet gondolkodtam… – fogalmaz a Hevesi Sándor Színház egyik vezető művésze, Hertelendy Attila, aki nem mérlegelte döntésekor Kristóf korát sem, ugyanis, teszi hozzá, aki ilyen ötlettel áll elő, amögött valódi gondolat, elképzelés áll, s ebből csak jó sülhet ki.

Nos, így is lett. A Majdnem eltoltam, amely a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. és a Top Média Film Kft. közreműködésével készült, a benevezett 110 alkotás között a „sztereotípiák érzékeny ábrázolásáért” járó különdíjat kapta meg az augusztus végi, 25. Országos Diákfilmszemlén.

Kristóf pedig ezen a nyáron belekóstolt a színházi munkába is, ugyanis rendezőasszisztensként tevékenykedett Zalaegerszegen a Kvártélyház új produkciójában, a Szép nyári nap című Neoton-musicalben, Tompagábor Kornél rendező mellett. Ettől függetlenül azonban az ifjú alkotó marad a filmes vonalon: már egy új ötleten dolgozik, s ha minden jól megy, a jövő nyáron ismét mozipremierre várja egyre népesebb rajongótáborát. Minderről egyelőre csak annyit árul el: ne lepődjünk meg, ha a mostani szereplők közül abban is többen feltűnnek…

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.