2019. augusztus 25., vasárnap
Lajos, Patricia

Egyéb Győr

Még régi a helyszín, de az évad új

Évadnyitó társulati ülését tartotta nemrég a Győri Nemzeti Színház, ahol a társulat új tagjait is bemutatta Forgács Péter igazgató. A 2018/2019-es évad különlegesnek ígérkezik, 40 éve költöztek jelenlegi helyükre és jubileumi műsortervvel ünneplik a négy évtizedet.

Radnóti Ákos városfejlesztésért felelős alpolgármester kiemelte: a bérlet- és jegyeladások mutatják, hogy szeretik a színházukat a győriek
Fotó: Marcali Gábor

Az évadnyitó társulati ülésen Radnóti Ákos alpolgármester köszöntőjében a színház életében történő változásokról elmondta, a 2018/2019-es évad előadásait még a jelenlegi épületben láthatja a közönség. A látogatók elégedettségét a jegy- és bérleteladások híven tükrözik.


Forgács Péter igazgató kiemelte, a mostani évad összes előadását a 40 éves színházépületben játsszák, majd a jubileumi év után a felújítások miatt 2019 nyarán mindenki átköltözik az ideiglenes játszóhelyre, az Olimpiai Sportparkba. Megéri majd, hiszen pár év múlva Közép-Európa egyik legmodernebb színháza várja a győri közönséget. Bár a színház előtti téren a munkálatok már megkezdődtek, az idei évadban a színház még a megszokott rendben tart nyitva, a főbejárat az oldalsó lépcsőkről közelíthető meg.

A születésnapot gálaműsorral ünnepli a Győri Nemzeti Színház társulata
Fotó: Marcali Gábor

– Jó dolgok történtek nyáron is a társulat életében. Láthatták előadásainkat a POSZT-on, a Fertőrákosi Barlangszínházban, Budapesten a Városmajorban, Veresegyházán és a Vidéki Színházak Fesztiválján. Két kiváló színészünk, Csankó Zoltán különdíjas lett, Szína Kinga pedig a legjobb női szereplő díját kapta – sorolta az igazgató.


Forgács Péter színházigazgató bemutatta az új munkatársakat és az évad különlegességeiről is beszélt
Fotó: Marcali Gábor

Páternoszter Piroska, a Modern Városok Program Győr fejlesztések polgármesteri biztosa visszatekintett az elmúlt hónapokra és kiemelte, nyáron is folytak az egyeztetések, megtörtént a színház és az épület előtti II. János Pál tér pályáztatása. Mivel a beruházás meghaladja az 500 millió forintot, törvényileg előírt a helyszínen az előzetes régészeti feltárás, amelynek munkálatai már jó ideje zajlanak, így kevesebb a parkolóhely a színház körül. A tervezési munkálatok már folynak. A felújítandó színház lelke a leendő színpadtechnika, amelynek tervezésénél nagyon fontos a színészek és a színpadtechnikával dolgozók szakmai elvárásait egyeztetni, hogy aztán néhány év múlva a felújított színház előadásait élvezve elmondhassuk, megérte a sok egyeztetés, tervezés, a türelem és a várakozás.

Páternoszter Piroska, a Modern Városok Program Győr fejlesztések polgármesteri biztosa ismertette a színház felújítással kapcsolatos információkat
Fotó: Marcali Gábor

Forgács Péter az évad különlegességei között említette, hogy a színházi nyílt nap nem marad el, ám nyílt hétvégét tartanak helyette tavasszal, amelyen méltó búcsút vesznek a régi épülettől. A 40 éves színház pedig gálaműsorral ünnepli az elmúlt négy évtizedet november 20-án.

Kapcsolódó Cikkek